Därför stämmer Tesla konkurrenten Rivian

2020-07-24 13:29  
Rivian R1T. Foto: Rivian

Tesla säger sig se ett mönster där personal som gått över till Rivian har stulit med sig affärshemligheter. Nu stämmer Tesla dem och deras arbetsgivare.

Elon Musks grep om det batterielektriska segmentet är starkt, med en palett som snart utvidgas med Cybertruck. Men det största hotet mot Teslas el-pickup kan komma från Rivian.

Deras kommande pickup R1T har utökats med suven R1S, och investerarna öser pengar över det amerikanska uppstartsbolaget.

Nyligen fick Rivian in 2,5 miljarder dollar att lägga till 2,85 miljarder insamlade dollar under 2019. Men kan de ha läskat investerarna med ”lånta fjädrar”? Det verkar vara vad Tesla påstår då de nu stämmer Rivian. Det rapporterar the Verge.

Läs mer: Uppstickaren ska köra om Cybertruck och bli först på elpickup-marknaden

Det handlar anställda som har lämnat Tesla för Rivian och då ska ha tagit med sig hemliga dokument till den nya arbetsgivaren. Tesla säger sig se ett oroväckande mönster kring detta och hävdar att Rivian medvetet ska ha uppmuntrat stölderna av hemligt material. 

Den stämningsansökan som lämnades in i förra veckan omfattar fyra tidigare anställda samt Rivian som bolag. Där skriver Tesla att konkurrentens beteende är ”avskyvärt, hänsynslöst, förtryckande, avsiktligt, skadligt och falskt”. För den skada som det påstådda tilltaget har åsamkat bolaget vill Tesla ha ersättning med en ännu ospecificerad summa pengar.

Läs mer: Nikolas el-pickup utmanar med udda tekniklösning

Men Rivian kallar anklagelserna för grundlösa och konstaterar att de går emot bolagets kultur och regelverk. I ett uttalande säger företaget att alla som anställs måste bekräfta att de inte har eller kommer att föra med sig tidigare arbetsgivares intellektuella egendom in i Rivians system.

Enligt Tesla har dock två av de berörda personerna redan erkänt sina handlingar. Det handlar dels om en individ i senior ställning på Teslas personalavdelning. Dagen efter att hon skrivit på för Rivian plockade personen ner minst tio hemliga dokument, bland annat om potentiella kandidater och intressanta platser att rekrytera ifrån.

En annan chef på en avdelning för miljö, hälsa och säkerhet skickade dokument till sin personliga gmail-adress tre dagar efter att hon hade undertecknat för konkurrenten. Tesla hävdar att de till detta har identifierat ytterligare personer utöver de fyra som nu stäms.   

John Edgren

Mer om: Tesla Rivian

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt