Därför kraschade scramjetroboten igen

2012-08-16 09:35  
X-51A hänger under ett bombplans vinge på Edwards Air Force Base. Foto: AP Photo/U.S. Air Force, Chad Bellay

En krånglande styrfena stoppade den senaste provflygningen med amerikanska flygvapnets scramjetdrivna X-51A. Motorn hann inte ens starta.

X-51A är en experimentell kryssningsrobot och det amerikanska flygvapnets testplattform för att utveckla en fungerande scramjetmotor. Prototypen ska kunna flyga i mach 5 under 300 sekunder. Det senaste försöket varade bara 15 sekunder.

Roboten släpptes från ett bombplan av typen B-52. Raketmotorn, som ska få upp roboten i tillräckligt hög hastighet för att starta scramjetmotorn, kom igång. Men sedan krånglade en styrfena och roboten förstördes.

Scramjetmotorer ska kunna fungera nästan utan rörliga delar, men kräver överljudshastighet för att starta. Maxhastigheten för tekniken väntas vara omkring mach 15.

Resterna av X-51A hamnade sannolikt i Stilla Havet. Detta var det tredje försöket med X-51A. Inget av dessa har varit fullständigt lyckat, och nu finns det bara ett exemplar av kryssningsroboten kvar.

Niklas Dahlin

Mer om: Scramjet Flygplan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt