Därför går omställningen till eldrift långsamt i båtbranschen

2020-02-03 08:49  

Eldriften är på gång. Men ännu är båtbranschen akterseglad av bilindustrin. I stället är det fortfarande bensindrivet, stort och lyxigt som är hetast till sjöss. ”Vi är lite saktfärdiga, det får vi nog erkänna”, säger Mats Eriksson, vd för Sweboat.

Båtbranschens miljökonsekvenser har varit ett allt hetare diskussionsämne de senaste åren. Men efter satsningar på till exempel miljövänligare toaletter och bottenfärger har det inte gått lika fort på motorsidan.

Trots att allt fler tillverkare börjat visa upp eldrivna alternativ var bara omkring 50 av fjolårets omkring 20 000 sålda nya båtar i Sverige elbåtar. I stället är det bland de riktigt dyra och lyxiga båtarna som försäljningen ökat mest, enligt den preliminära statistiken för 2019.

"Liten bransch"

Det är ett tecken på att köpekretsen fortfarande är rätt konservativ, konstaterar Mats Eriksson, som är vd för båtbranschens riksförbund Sweboat.

– Trycket från konsumenterna har inte varit särskilt högt, förvånansvärt nog. Man har börjat köra elbil, men sedan vill man ha sin bensinmotor ändå, säger han.

– Det är nog mycket av gammal vana. Men vi är också en ganska liten bransch, utan stora resurser för forskning och utveckling. Så vi tar rygg på bilbranschen rätt mycket.

Läs mer: Soldrivna yachten klarar flera veckor till sjöss

Styrpulpetbåtar i 5–6-metersklassen är fortfarande storsäljarna på marknaden. Men försäljningen ligger ungefär på ungefär samma nivå som 2018. I stället ökade försäljningen av stora båtar – över åtta meter långa – med omkring 10 procent under 2019.

Bland annat såldes omkring 300 motorbåtar och 100 segelbåtar med en prislapp på över två miljoner kronor.

Bättre räckvidd

Alternativen för den som vill ha ett mer miljövänligt båtliv har dock blivit fler och fler, bland annat säljs allt fler elmotorer till mindre båtar. På båtmässan i Göteborg, som öppnar för allmänheten på lördagen, finns även flera stora motorbåtar med eldrift utställda.

Läs mer: Norsk startup vill bygga självkörande elfärja

Med inspiration från bilbranschen har den tekniska utvecklingen dessutom gått väldigt snabbt. Både hastigheten och räckvidden för de eldrivna båtarna har ökat markant.

– Jag hoppas att efterfrågan kommer att öka. Och ju mer efterfrågan, desto mer måste vi i branschen vässa klorna, säger Mats Eriksson.

– Vi måste självklart gå i bräschen, men vi vågar kanske inte riktigt ta investeringarna förrän det finns en efterfrågan.

Fakta: Båtsiffror 2019

Båtbranschen omsatte i fjol cirka 5,5 miljarder kronor, varav båtförsäljningen stod för cirka 3 miljarder kronor.

Ett urval av försäljningsstatistiken:

Antal sålda båtar totalt: cirka 20 000.

Motorbåtar: cirka 15 000.

Segelbåtar: cirka 100.

Elmotorer: cirka 1 000.

Elbåtar: cirka 50.

Antalet sålda båtar för över 2 miljoner kronor: cirka 400.

Fotnot: Siffrorna baseras på statistik till och med oktober 2019 samt en uppskattning för resten av fjolåret.

Källa: Sweboat.

Jens Bornemann/TT

Mer om: Båtar Eldrift

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt