Fordon

Danska banverket överger kopparkablar

Kablar av aluminium och bimetall ersätter de stöldbegärliga kopparkablarna längs danska järnvägsspår. Hittills i år har 880 danska tåg försenats på grund av kopparstölder.

Publicerad

Endast de strömförande luftledningarna kommer i fortsättningen att vara av koppar, rapporterar den danska tidningen Ingenjören. Alla markkablar kommer successivt att bytas ut mot kablar i aluminium eller bimetall, en blandning av koppar och järn eller stål.

- Allt utsatt material byts ut. Till en början till kablar av aluminium, men på sikt hoppas vi att alla kan bytas mot kablar i bimetall så att de blir värdelösa för tjuvarna, säger Dritan Dero vid Banedanmark till Ingenjören.

Bimetallkablarna består av omkring 40 procent koppar som smälts ihop med en stål- eller järnblandning. Bara stora smältverk klarar sedan att frigöra kopparn.

Eftersom det kan vara svårt att se att det inte är ren koppar i ledningarna jobbar Bamedanmark med en tydlig märkning av de nya kablarna.

Senast under natten till onsdagen stals 16 kopparkablar på 15 meter styck från det danska järnvägsnätet.

Enligt uppgifter som det danska banverket tagit fram åt tidningen Politikken har 880 danska tåg försenats på grund av kopparstölder hittills i år.

I Sverige har man bland annat i Göteborg försökt sätta stopp för kopparstölder med hjälp av dna-märkning. Metoden används även i Tyskland och innebär att kopparn märks med en osynlig färg som innehåller spårbar dna.