Fordon

Daimler vill att du ska sluta parkera själv

Daimler och Bosch har tillsammans utvecklat ett system som gör det möjligt för en bilförare att låta bilen sköta parkering själv i exempelvis ett parkeringshus Foto: Per Danielson
Daimler och Bosch har tillsammans utvecklat ett system som gör det möjligt för en bilförare att låta bilen sköta parkering själv i exempelvis ett parkeringshus Foto: Per Danielson

Automatiserad parkering kan bli en push för självkörande bilar. Det tror de tyska jättarna Daimler och Bosch som tillsammans utvecklat ett system för automatiserad parkering i publika miljöer.

Publicerad

Daimler och Bosch har tillsammans utvecklat ett system som gör det möjligt för en bilförare att låta bilen sköta parkering själv i exempelvis ett parkeringshus. Tjänsten demonstrerades i samband med den stora konferensen Bosch Connected World i Berlin.

- Att köra en bil är en underbar sak, särskilt en Mercedes. Men att parkera är det inte, säger Daimlers vd Dieter Zetsche när han tillsammans med Bosch vd Volkmar Denner berättar om samarbetet.

Systemet ska göra det enklare och bekvämare att parkera bilen i framförallt storstäder. Utifrån sett fungerar det så att föraren kör fram till entrén på ett hotell eller parkeringshus. Kliver ut bilen och trycker på en knapp i en app i mobilen eller i en smart klocka. Då aktiveras självkörningen och bilen letar upp en ledig plats och parkerar. När bilen ska användas igen sker det omvända.

Eftersom bilen sköter parkeringen själv krävs mindre utrymme mellan bilarna. Upp till 20 procent fler bilar kan parkera på parkering jämfört med när det krävs utrymme för förare och passagerare att kunna kliva ur bilen.

För att det ska fungera krävs såklart att parkeringsstället blir smart. Det vill säga installerar sensorer, kameror och själva systemet som är uppkopplat mot en molntjänst. Samtidigt krävs att bilen kan kommunicera med systemet, har intelligens köra själv, en elektrisk parkeringsbroms och förmågan att snabbt stanna om en person råkar spring ut framför bilen eller stanna för andra störande element.

När blir det här verkligt i vår vardag? Redan senare i år om vi ska tro Daimler och Bosch. Det finns framförallt ett stort intresse för tjänsten Dubai och delar av Asien.

Enligt parterna är systemet redo att sättas i drift och det pågår diskussioner med andra billverkare att anpassa sina bilar till samma system.

- Det här kommer att öka konsumenternas förtroende att lita på självkörande bilar och lägga grunden för fler själkörande bilar i vår vardag, säger Dieter Zetsche och kallar utvecklingen för ”ett stort steg för mänsklighetens suveränitet”.

- Vi är inne i en stor revolution just nu. Vi har ingenjörer som gör ett fantastiskt jobb och vi har massor med fantastiska saker att se fram mot, avslutar Dieter Zetsche.