Fordon

Daimler och Geely planerar djupare samarbete

Foto: Daimler
Foto: Daimler

När Geely blev största aktieägare i Daimler undrade många vad det skulle leda till. Nu verkar det som att det kinesiska ägandet börjar ha inflytande. Den tyska koncernens chef, Dieter Zetsche, säger att diskussioner om samarbete pågår.

Publicerad

För tio år sedan visste ingen i Europa att Geely fanns och vem Li Shifu var. Nu har den kinesiska företagaren, via sitt holdingbolag, inte bara gjort sig ett namn – han har rejält inflytande inom europeiska fordonsbranschen.

Zhejiang Geely Holdings Co är helägare av Volvo Cars och överraskade många när man på kort tid blev storägare i Volvo AB samt Daimler.

I oktober 2018 annonserade Daimler och Geely att man tillsammans sjösatte ett mobilitetsföretag i Kina. Detta tog många analytiker (och chefer inom Daimler) på sängen, men var ett krav efter att det kinesiska företaget köpte nästan tio procent av Daimler.

Men det verkar inte sluta där.

– Vi har diskussioner om andra ämnen som har en större dimension, sa Dieter Zetsche under en presskonferens, det rapporterar Reuters.

Men det kinesiska ägandet och fördjupat samarbete är något som har oroar hemma i Tyskland. Nyhetsbyrån rapporterar att tyska regeringen överväger att köpa andelar i inhemska företag för att skydda dem mot utländska företag. En industristrategi som inte tillhör vanligheten. Men på den direkta fråga om hur han såg på detta, sa Zetsche:

– Länder som driver en sådan industripolitik tenderar inte att vara konkurrenskraftiga. Vi har inte bett om de här åtgärderna.