Fordon

Daimler lanserar digitala backspeglar

Foto: Daimler/Mercedes
Foto: Daimler/Mercedes
Foto: Daimler/Mercedes
Foto: Daimler/Mercedes
Foto: Daimler/Mercedes
Foto: Daimler/Mercedes
Foto: Daimler/Mercedes
Foto: Daimler/Mercedes
Foto: Daimler/Mercedes
Foto: Daimler/Mercedes

Säkrare och mer bränsleeffektiva. Nu lanserar Mercedes digitala sidobackspeglar för lastbilar. Och utöver aerodynamiska vinster får förarna tillgång till flera nya finesser.

Publicerad

Digitala sidobackspeglar har funnits ute på marknaden i lite över två år. Lexus var först med att sätta dem på en modell (ES på den inhemska marknaden), men Audi E-tron är den bil som fått störst uppmärksamhet för tekniken. Nu bryter Mercedes ny mark då de erbjuder kameror istället för traditionella speglar till sin lastbil Actros.

Precis som för ovan nämnda personbilsmodeller handlar det om kameror placerade på ett skaft. På insidan sitter det två 15,2-tumsskärmar som visar respektive sidas bild och precis som på de vanliga sidobackspeglarna är bilden delad i en huvud- och en vidvinkelbild.

Men vad är då fördelarna? Jo, flera. Till att börja med är kamerorna monterade uppe vid taket, vilket gör att sikten ut genom rutorna är avsevärt mycket bättre. Vidare så ändrar systemet bilden vid backning för att underlätta manövrering och föraren kan även sätta ut digitala linjer på backskärmen för att få en tydligare bild av längden på sitt fordon.

Ska ge högre säkerhet

För de som kör långtradare, vid körning i kurvor eller rondeller så roterar bilden för att föraren ska se hela trailern och undviker att skära i kurvan allt för mycket.

Digitaliseringen av sidobackspeglarna ska enligt Mercedes även ge högre säkerhet vid mörkerkörning och färd i regn. Dessutom är tekniken integrerad i lastbilens säkerhetssystem vilket innebär att den interagerar med filbytesassistent och liknande.

En annan finess är att kamerorna även kan användas för säkerhet i helt andra situationer. Mirrorcam kan sättas på utan att motorn är igång. Om föraren har klivit av passet och gått och knutit sig kan hen snabbt se vad som rör sig kring lastbilen utan att själv synas. Om exempelvis det sker något skumrask och någon försöker stjäla drivmedel eller last så kan de observeras utan att föraren behöver dra undan gardinerna.

En inte helt oviktig del som kamerorna bidrar med är effektivitet. Och då i form av lägre luftmotstånd. Under de tester som har gjorts med Actros-lastbilar med Mirrorcam har bränsleförbrukningen vid landsvägskörning minskat med upp till 1,3 procent. En förbättring som kan innebära stora kostnadsbesparingar i det långa loppet.

Det är numer tillåtet med digitala backspegelsystem sedan FN 2016 ändrade ett direktiv som tidigare förhindrade det. En förutsättning är att det digitala systemets bildkvalitet och synfält är minst likvärdigt spegelsystemets, enligt Elektroniktidningen.