Fordon
Costa Concordia plockas isär bit för bit
Costa Concordia-olyckan inträffade i januari 2012. Foto: Giulio Ercolani / Alamy
Fyra år efter kryssningsfartyget Costa Concordias haveri vid den italienska ön Giglio pågår fortfarande skrotningsarbetet. Allt stål från vraket ska återvinnas i vad som betraktas som världens dyraste skrotningsarbete.
Det var på kvällen den 13 januari 2012 som kapten Francesco Schettino lät styra sitt stora fartyg med över 4000 personer ombord för nära den italienska ön Giglio och stötte emot ett grund, rev upp skrovet varefter Costa Concordia kantrade.
Uppmärksammat blev hur kaptenen var en av de första att sätta sig i säkerhet i land. 32 personer av de 4229 ombordvarande omkom. För detta dömdes Schettino i februari 2015 till 16 års fängelse. Båda sidor i rättegången överklagade och Schettino befinner sig ännu på fri fot. Det är oklart när fallet tas upp i ny instans.
Uppmärksammat blev också bärgningsarbetet som dokumenterades av flera stora tv-bolag och världspressen. Costa Concordia restes upp och bogserades till hamnen Pra-Volti i Genua för skrotning.
Av den fjorton däck höga överbyggnaden återstår ännu fem. Upp till 250 personer arbetar med att plocka ut inredning på däck efter däck innan skärbrännarna kan gå loss och skära upp det nära 300 meter långa fartyget.
50000 ton stål användes vid bygget av fartyget och allt ska enligt beräkningarna kunna återvinnas i ett stålverk i Brescia. Det skrotvärdet beräknas till omkring 15 miljoner dollar. Av övrigt material som tas omhand beräknas 80 procent kunna återanvändas.
Men kostnaden för bärgning och skrotning uppskattas till omkring 2 miljarder dollar, det dyraste bärgningsarbetet i fartygshistorien. Till det ska läggas förlusten av själva fartyget, som värderas till 500 miljoner dollar.
Ny Teknik har följt efterspelet till olyckan. Läs mer här:
Costa Condcordia demonteras i Genua
Jättefarkosten bär dockan som ska ta Costa Concordia till skroten
Därför får vraket Costa Concordia Italien att jubla
Kapten Ynkrygg får 16 års fängelse