Fordon

Bush ger akutlån till GM och Chrysler

Med bara en månad kvar vid makten sträcker president George W Bush ut en hjälpande hand till de två amerikanska biltillverkare som är mest illa ute - General Motors och Chrysler. Foto: Chris Greenberg.

De krisdrabbade amerikanska bilföretagen har fått årets julklapp av president Bush. Han ger Chrysler och GM akutlån på 17,3 miljarder dollar, drygt 130 miljarder kronor. Ford klarar sig än så länge utan stöd.

Publicerad

Det har bara gått en vecka sedan den amerikanska kongressens överhus, senaten, sade nej till en räddningsplan för bilindustrin. Den hade då redan fått bifall av representanthuset.

Men nu får de två bolag som är värst ute, Chrysler och General Motors, en räddningsplanka genom ett presidentbeslut i stället.

Beskedet kom i ett TV-tal, som presidenten höll i morse lokal tid, innan börsen öppnat.

I sitt tal sade han att i normala fall skulle han ha låtit företagen stå sitt kast och låtit dem gå omkull på grund av deras affärsbeslut.

Men tiderna är inte normala enligt Bush.

Därför hade han inget annat valän att underteckna stödpaketet:

– Det här är inga normala omständigheter, det är inte ansvarsfullt att låta den amerikanska bilindustrin kollapsa är mitt i en finanskris och en recession, sade presidenten.

Han sade också att en ”mjuk konkurs”, det som i USA kallas Chapter 11, inte var något alternativ för bilindustrin för tillfället.

Av pengarna ges 13,4 miljarder dollar i lån omgående och ytterligare 4 miljarder ska finnas i beredskap som påfyllning i februari.

Lånen är kopplade till en rad villkor. Bland annat måste företagen förhandla ner sin skuldbörda, exempelvis genom att lån omvandlas till ägande. Dessutom ska företagen förhandla om ytterligare minskningar i löner och förmåner med bilarbetarnas fackförening UAW.

Den tredje stora biltillverkaren Ford är starkast av de tre och klarar sig än så länge utan statligt stöd.

Det är en galgenfrist som företagen får, inte ett löfte om fortsatt överlevnad. Om de inte lyckas uppfylla alla krav till den sista mars har staten rätt att omedelbart kräva in de 13, 4 miljarderna. I så fall lär konkurs bli det troliga resultatet.