FORDON

Brobygge inleds i Stockholm – trots risk för tunnelbanekaos

Tunnelbanan mellan Gamla stan och Slussen i Stockholm. Arkivbild.
Tunnelbanan mellan Gamla stan och Slussen i Stockholm. Arkivbild.

Stockholm stad går vidare med planerna på att bygga en ny gång- och cykelbana vid Slussen – trots hot från SL att stänga av delar av tunnelbanetrafiken om så sker, rapporterar P4 Stockholm.

Publicerad

Storstockholms Lokaltrafik (SL) uppger att omkring 45 000 tunnelbaneresenärer i timmen passerar bron mellan Slussen och Gamla stan i rusningstrafik.

– Vi hade förutsatt att Stockholm stad skulle avbryta arbetet med tanke på den dialog som vi haft tillsammans. Nu inväntar vi vad det här innebär. Går man vidare med det här arbetet utan våra tillstånd så måste vi vidta åtgärder, säger SL:s presschef Andreas Strömberg till TT.

Exakt hur SL:s åtgärder ska se ut är dock oklart, enligt Strömberg.

– Om inte vi kan garantera säkerheten för våra resenärer och personal måste vi stänga trafiken åtminstone under tiden som arbetet pågår.

SL: En osäker byggmetod

Han tror att en stängning av Söderströmsbron leder till att både röda och gröna tunnelbanelinjen stängs mellan Slussen och T-centralen.

Stockholm stad planerar att påla i vattnet bredvid tunnelbanan, vilket SL anser vara en osäker byggmetod. Metoden kan påverka spåret och i värsta fall kan det leda till rälsbrott och urspårningar, säger Strömberg.

Provpålning uppges påbörjas den 22 september.