Brittiska Easyjet siktar på en framtid med elflyg

2018-10-30 09:47  
Easyjet ska tillsammans med Wright Electric utveckla ett elflygplan. Foto: Easyjet

Brittiska lågprisflygbolaget Easyjet har kommit ett steg på vägen med sina planer att flyga en del av sina rutter med elektriska motorer år 2027, enligt bolaget.

Easyjets partner i projektet, amerikanska Wright Electric, arbetar med en elmotor till ett flygplan i storleksordningen nio platser, efter framgångar med ett tvåsitsigt plan. Bolaget har också ansökt om patent för en motor till ett större flygplan.

Easyjets önskan är att kunna flyga sträckor på omkring 500 kilometer med eldrivna flygplan inom tio år. Det skulle exempelvis innebära att Europas näst mest trafikerade rutt – London_Amsterdam – skulle kunna flygas med eldrift.

Läs mer: Forskare: ”Elflyg kan stå för hälften av flygresorna 2050”

– Att flyga med el kommer att bli verklighet och vi ser nu en framtid som inte enbart är beroende av flygbränsle, säger Easyjets vd Johan Lundgren.

Flera företag arbetar med att utveckla elektriska motorer för flygindustrin. Bland annat arbetar Siemens med att utveckla elmotorer i samarbete med Airbus.

Mer om: Elflygplan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt