Brassefacket slåss för brasse-Gripen

2010-04-06 15:28  

28 000 nya jobb går upp i rök om president Lula väljer att köpa nya stridsflygplan från Frankrike i stället för från Sverige. Det hävdar det brasilianska metallarbetarfacket i Sao Paulo-regionen.

I går måndag höll de brasilianska och det svenska metallfacken en gemensam presskonferens i Sao Paulo för att förmå Brasiliens president Lula da Silva och försvarsminister Nelson Jobim att acceptera Saabs erbjudande om en gemensam utveckling av ett nytt brasilianskt stridsflygplan baserat på den nya plattformen Gripen NG.

Enligt Sergio Nobre, ordförande i det stora fackförbundet ABC Metall, som president Lula var ordförande i fram till 2003 då han blev Brasiliens president, är det franska erbjudandet om teknikövering inte i närheten av vad Saab erbjuder om Brasilien väljer svenska Gripen framför franska Rafale.

Om Brasilien accepterar den svenska offertenkommer 28 000 nya jobb att skapas i den brasilianska industrin och kunskapen att bygga överljudsplan att föras över från Saab till den brasilianska flygindustrin.

Frankrike har inget att sätta emot i det avseendet, sade Sergio Nobre på presskonferensen enligt tidningen O Globo.

Länk till artikeln här.

Stefan Löfvén undertecknar brevet
Tillsammans med sin svenska kollega Stefan Löfvén, ordförande i IF Metall, och borgmästaren i Sao Bernardo do Campo, en av regionerna i stor-Sao Paulo, har han undertecknat en vädjan till president Lula att välja svenskt.

- Saabs offert är tydlig och klar medan de andra offerterna är oklara när det gäller tekniköverföring och produktion i Braslien. Dessutom tycks flygvapnets utredare anse att Gripen är bästa val både när det gäller pris och prestanda, sade borgmästare Luiz Marinho på presskonferensen.

Läs om utvärderingen av de tre offerterna här.

Samma sak sade industriföretagen i Sao Paolo har genom sin organisation Ciesp ett öppet brev till de brasilianska skattebetalarna för två månader sedan.

I brevet pekar man på vilket slöseri med skattepengar det vore om regeringen väljer att köpa 36 stycken Rafale från franska Dassault i stället för lika många Gripen-plan för halva priset från Saab.

Läs det brevet här.

Läs Saabs argument varför Brasilien ska välja Gripen.

Flygplansaffären har dragit ut på tiden. Utvärderingen lär ha varit klar redan i november men den brasilanska regeringen har inte fattat det slutliga beslutet.

Det har gissats på det ena datumet efter det andra och nu talas det om ett slutligt besked först i juni.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt