Fordon

Branschen: Snart är bilnyckeln historia

Foto: Volvo
Foto: Volvo

Enklare, smidigare – och framförallt säkrare. Nära 70 procent av bilbranschen har gått samman för att fasa ut den klassiska bilnyckeln.

Publicerad

Det är ett tag sedan de så kallade nyckellösa systemen kom. Nycklarna sänder ut en signal som bilen uppfattar – och som då går att låsa upp och/eller starta. Men även om tekniken är bekväm, har den sina brister, inte minst ur stöldhänseende.

Men snart ska det problemet vara över. En grupp kallad Car Connectivity Consortium (CCC), som består av 70 procent av bilbranschen och 60 procent av tillverkarna av mobiltelefoner, har nu avslöjat vad som komma skall: en ny digital nyckel.

Den nya tekniken fungerar samma på samma sätt som kontaktlös betalning via mobilen. Detta gör att den är mycket svårare att hacka än den nuvarande signaltekniken som används av de flesta biltillverkare.

Telefonen kan starta din bil

Nyckeln gör att telefonen interagerar med bilen och kan starta den. Förvisso finns det redan tillverkarappar där man kan låsa/låsa upp bilen med mera – men ännu så länge har ingen helt vågat frångå konceptet med en fysisk nyckel. Volvo, som inte är en del av CCC har en digital nyckel som alternativ, men fortfarande får de som köper en bil en nyckel med.

Men det är inte det enda. CCC planerar att standardisera tekniken, så att det ska bli enklare för tillverkare att anamma den.

Fem punkter för säkerhet

I den publikation man gjort nu kallad ”Digital Key Release 1.0” framgår det att man satsat på fem punkter – samtliga relaterade till säkerhet.

– Pålitlighet, tjuvar kan inte skapa falska signaler och försöka skicka till bilen.

– Komplett, tjuvar kan inte manipulera meddelanden i systemet.

– Färskhet, tjuvar kan inte replikera gamla meddelanden/signaler.

– Bindande, tjuvar kan inte låtsas vara tidigare ägare.

– Självständigt, varje meddelande är specifikt och helt orelaterat till annat än dess avsedda mening.

Fysiska nycklar onödig börda

För exempelvis bilpooler, hyrfirmor eller företag där fordon delas är det här välkommet. Fysiska nycklar är en onödig börda och förutom att digitala motsvarigheter inte tappas bort – är de lätta att administrera.

Men även om det verkar som att större delen av bilbranschen är med på tåget, kommer det ta tid innan tekniken är på plats.