Boeings flygplan ska kunna köra på rent biobränsle 2030 

2021-01-26 11:23  
Boeing 777 Freighter som 2018 blev det första kommersiella flygplanet att flyga på 100 procent biobränsle. Foto: Boeing

Som ett sätt att sänka klimatpåverkan från flyget lovar nu Boeing att alla deras kommersiella flygplan ska kunna köra på rent biojetbränsle. 

Det är i dagsläget inte tillåtet att blanda i mer än 50 procent förnybart bränsle i konventionellt jetbränsle, enligt gällande standard.  

För att tackla klimatutmaningen lovar nu den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing att deras kommersiella flygplan ska vara certifierade för att flyga med 100 procent förnybart bränsle senast 2030, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Säkraste sättet

– Vår industri och våra kunder är fast beslutade att göra något åt klimatförändringarna. Hållbara flygbränslen är det säkrast och mest mätbara sättet att minska luftfartens koldioxidutsläpp de kommande decennierna, säger Boeings vd Stan Deal i ett uttalande. 

Flyget står i dagsläget bara för ett par procent av människans utsläpp av växthusgaser. Men ökar snabbt (bortsett från nu under pandemin). Fortsätter flygandet att öka har utsläppen fördubblats till 2050, effektivisering av flygplanen inräknad.

Flög på rent biobränsle 2018

Boeing kommer att jobba med bland annat motortillverkare och myndigheter för att en högre inblandning än dagens 50 procent ska bli tillåten. 

2018 blev Boeing tillsammans med Fedex Express först i världen med att flyga ett kommersiellt flygplan, modellen 777 Freighter, på 100 procent biobränsle. Flygningen gjordes inom demonstrationsprogrammet Ecodemonstrator. 

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt