Fordon

Black Hawk-helikoptern flög avancerat uppdrag utan besättning

Här flyger autonom Black Hawk avancerat uppdrag. Foto: Ted Carlson / Sikorsky Aircraft
Här flyger autonom Black Hawk avancerat uppdrag. Foto: Ted Carlson / Sikorsky Aircraft
Ingen pilot i den här helikoptern. Foto: Ted Carlson / Sikorsky Aircraft
Ingen pilot i den här helikoptern. Foto: Ted Carlson / Sikorsky Aircraft
Här är en seglande drönare. Foto: Royal Navy
Här är en seglande drönare. Foto: Royal Navy

Pentagon lägger nära en miljard dollar på utveckling av artificiell intelligens i år. Nu har en Black Hawk-helikopter utan besättning genomfört ett avancerat testuppdrag.

Publicerad

Sikorsky UH-60 Black Hawk är en medeltung transporthelikopter som även har köpts in av det svenska försvaret.

Tidigare under året genomförde det amerikanska försvarsdepartementets forskningsdel Darpa ett autonomt flygtest där en Black Hawk-helikopter höll sig i luften helt utan besättning under 30 minuter.

Den är dels utrustad med Darpas Alias-system (Aircrew Labor In-Cockpit Automation System), samt Sikorskys system för autonomi kallat Matrix.

Nu har helikoptern genomgått ytterligare en utmaning – under en militärövning i slutet av oktober genomförde en Black Hawk ett test av ett autonomt räddningsuppdrag, lastad med 228 kg blod, både äkta och simulerat blod. Det skriver New Atlas.

Matrix-systemet lyfte helikoptern och den följde sedan terrängen på så låg höjd som 60 meter, i 185 km/h. Totalt avverkades 136 km. Efter 30 minuters flygning blev helikoptern beordrad till en ny plats där lasten som hängde via en vajer släpptes. Helikoptern blev sedan beordrad att landa och vänta på leveransen av en docka på en brits, och den flögs därefter vidare till ett fältsjukhus.

Pentagon satsar på ai och självkörande

För 2022 har Pentagon avsatt nära en miljard dollar som ska läggas på utveckling av artificiell intelligens, och amerikanska försvarsdepartementet har över 600 projekt igång som på ett eller annat sätt involverar ai. Det skriver New Yorker.

Ett exempel är Air Defence Evaluation Program (ACE). Förra året inleddes tester med ett ai-styrt L-39 Albatros, och till 2024 hoppas ACE-programmet att kunna demonstrera en ”dogfight”, en kurvstrid, där fyra flygplan och deras piloter deltar.

Autonoma farkoster till havs och på land

Till havs är artificiell intelligens i sig inget nytt. Exempelvis har Saab sedan länge utvecklat en autonom undervattensfarkost som agerar sjömål.

2016 körde Royal Navy den första upplagan av övningen ”Exercise Unmanned Warrior”, där man tillsammans med olika organisationer testar autonoma farkoster.

I år testade Royal Navy autonoma segelbåtar i Persiska viken tillsammans med amerikanska örlogsfartyg. Tanken är att en mängd seglande drönare ska agera ögon och öron åt flottiljen.

Här är en seglande drönare. Foto: Royal Navy
Här är en seglande drönare. Foto: Royal Navy

USA:s flotta har exemelvis sjösatt en robotiserad minsvepare – och nu flaggar Congressional Research Service för att man vill utveckla autonoma havsgående farkoster, med en längd från dryga 60 meter och upp till cirka 90 meter, vilket är större än en amerikansk korvett.

På land har USA:s armé gått från platooning, där lastbilar följer ett ledarfordon, mot mer självkörande teknik. Ett exempel är att man har utvecklat autonom hård- och mjukvara för en litet fyrhjuligt fordon i form av en Polaris MRZR.