Fordon

Bells helikopter blir osynlig för radar

Bell V-280 Valor. Foto: Bell
Bell V-280 Valor. Foto: Bell

Bells nya ”vertical lift aircraft” ska kunna flyga dubbelt så fort och dubbelt så långt som motsvarande helikoptrar. Nu avslöjar tillverkaren att V-280 Valor även blir osynlig för fiendens radar – och vapensystem.

Publicerad

USA:s marinkår önskade sig ett trupptransportplan som kunde landa vertikalt. Men att sätta propellrar på vridbara gondoler visade sig vara komplicerat, med ett antal olyckor under utvecklingen. 2007 levererades till slut Bell Boeing V-22 Osprey – och nu utvecklas nästa generations ”vertical lift aircraft”.

I november ska Bell V-280 Valor göra sin första provflygning. Farkosten är något större än dagens Black Hawk-helikopter, och Valor ska kunna bära elva soldater med full packning. Tanken är att V-280 ska klara av att manövrera som en helikopter även vid låga hastigheter, samtidigt som den levererar en maxhastighet på 280 knop (518 km/h).

Nu släpper tillverkaren mer information om Valor. Vince Tobin, vice vd för ”advanced tiltrotor systems” på Bell Helicopter, avslöjar att designen i princip ska göra den osynlig för radar. Men en lika viktig del för inte bli nedskjuten är att man lyckas dölja motorernas heta utblås.

Läs mer:

– Vi tittar på möjligheterna att minska värmesignaturen. Motortillverkarna forskar mycket på att hitta de bästa metoderna för att leverera maximal prestanda samtidigt som man använder en IR-hämmare, säger Vince Tobin till Scout Warrior.

Tobin avslöjar att Bell även förväntar sig beställningar på en ”attackvariant” av Valor, med en något annorlunda formgivning. Den kommer vara beväpnad med en automatkanon, oguidade 70 mm-raketer, samt en laser- eller IR-styrd raket i stil med Hellfire.

V-280 ska också få samma typ av 360-graderssensor som sitter i Joint Strike Fighter – Distributed Aperture Systems. ”DAS” sammanfogar bilder från sensorer runt om flygplanskroppen så att piloten ser omgivningen som en enda bild. Via glasögon eller hjälmar kan även de soldater som transporteras ta del av bilderna. Systemet ska även kunna lokalisera fientlig eldgivning, som snabbt kan besvaras av helikoptern.

Valor får också ”TADS/PNVS (Target Acquisition and Designation Sight och Pilot Night Vision System)”, det kombinerade sensor- och målsystem som sitter i Boeings Apache-helikopter. Systemen samverkar, men kan också agera oberoende av varandra. Till detta kommer system som kan se i dåligt väder, eller sandstormar – samt ”Controlled Flight into Terrain”, som lägger om kursen för att undvika naturliga hinder.

Tanken är att den prototyp som utvecklas nu ska ge en maskin som kan vara i tjänst fram till 2030-talet. Det innebär att Bell måste skapa en plattform som kan bära alla tänkbara vapenslag som kommer utvecklas under perioden. Förmodligen kommer vi se en vidareutveckling av den semi-autonoma teknik som redan finns i V-22 Osprey.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!