Batteri på dragkroken ger elbilen längre räckvidd

2015-06-23 13:10  
Foto: Stefan Heller

En tysk uppstickare vill bota räckviddsångest hos elbilsägare med en ny metod: en liten släpvagn med extrabatterier.

Det tyska företaget Nomadic Power har utvecklat en liten släpvagn full med litiumjonbatterier. Batterikapaciteten är upp till 85 kilowattimmar, tillräckligt mycket för att förlänga en lätt elbils räckvidd med upp till 50 mil. Nu har företaget fått 2 miljoner euro, motsvarande drygt 18 miljoner kronor, i stöd via Horizon 2020, EU:s ramprogram för forskning och innovation.

När vagnen står parkerad hemma i garaget kan den användas som ett extrabatteri för hemmet. Företaget tänker sig även att tekniken ska kunna hyras ut till elbilsägare som vill göra en längre resa än normalt. Vagnen kan också komma till nytta när vägassistansen ska hjälpa elbilsförare som blivit stående längs vägen med tomma batterier.

Batterivagnen stöder alla standardkontakter och kan användas till alla elbilar på marknaden. Först nästa år ska den lanseras på marknaden. Prislappen framgår inte, men här kan du se den första prototypen provköras i trafik.

 

Charlotta von Schultz

Mer om: Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt