Fordon

Autonoma passagerar-drönaren utmanar som ”den bästa i världen”

Foto: Passenger Drone
Foto: Passenger Drone

Den autonoma drönaren tar två passagerare – och de 16 elmotorerna ger en flygtid på 25 minuter. Passenger Drone hävdar att de har skapat världens mest avancerade farkost i segmentet.

Publicerad

Ett antal spelare slåss om att få vara först på banan med en autonom flygfarkost som tar passagerare. Volocopter inledde nyligen testerna av sin flygtaxi i Dubai, och i kulisserna står konkurrenter som EHang och Airbus. Men nu överraskar uppstickaren Passenger Drone – och det amerikanska företaget hävdar att de har skapat världens mest avancerade autonoma, bemannade flygfarkost.

Chassit är gjort av kolfiberkomposit, och storleken är något större än en kompaktbil. 16 elmotorer står för lyftkraften. Ljudvolymen är låg, och upp till två personer kan flyga mot sitt mål i 70 km/h.

De åkande väljer sin destination på en pekskärm, sedan sköter drönaren resten. Men när som helst kan passagerna välja att ta över kontrollerna och flyga manuellt. Oavsett ska Passenger Drone vara väldigt stabil och lätthanterlig. Farkosten kan även fjärrstyras via 4G, från andra sidan jorden om så önskas.

Den är bland annat utrustad med flygspårningssystemet ADS-B, som håller koll på andra i luftrummet. Passenger Drone har bara en kabel, för strömförsörjningen – i övrigt är alla system sammanlänkade med fiberoptik.

I tysthet har företaget utvecklat tekniken under tre år. De första flygtesterna inleddes i våras – då med död last, simulerade motorhaverier och olika flygsystem. I augusti genomfördes de första flygningarna med mänskliga passagerare. Nu planerar Passenger Drone att bygga ytterligare fem prototyper, och efter tusen loggade flygtimmar så är det dags för en produktionsmodell.

Fakta

Längd: 420 cm

Höjd: 180 cm

Bredd: 230 cm

Antal passagerare: Två Torrvikt inklusive batterier: 240 kg

Drivkälla: 16 elmotorer och propellrar

Maximal lyftvikt: 360 kg

Maxkraft: 560 kg

Maxlast: 120 kg

Maxhastighet: 60-70 km/h Flygtid: 20-25 minuter