Fordon

Autoliv visar smart bil på CES 2018

Ett av Autolivs fyra forskningsfordon. Foto: Autoliv
Ett av Autolivs fyra forskningsfordon. Foto: Autoliv

Svenska Autoliv kommer till CES 2018 med smarta bilar. Ett nytt samarbete mellan människa och maskin hoppas de ska bana väg för en självkörande revolution.

Publicerad

Om människan ska acceptera att en maskin tar kontroll över ratten krävs ett helt nytt samspel dem emellan. Det menar svenska trafiksäkerhetsföretaget Autoliv. Nu ska Autoliv visa upp sina nya forskningsfordon på teknikmässan CES i Las Vegas. Projektet går under namnet Liv 2.0.

- Vi ser att det kommer en lång tidsperiod när föraren fortfarande är en del av bilens framfart, så interaktionen mellan människa och bil kommer att vara kommersiellt viktig länge, säger Ola Boström, forskningschef på Autoliv.

Det är fyra bilar av modellen Lincoln MKZ, utrustade med externa och interna sensorer, samt artificiell intelligens, som Autoliv tar med sig till CES 2018. Tekniken är till största delen utvecklad under eget tak. Bland nymodigheterna finns en smart ratt som kontinuerligt lär sig av förarens beteende.

Det med Volvo gemensamt ägda dotterbolaget Zenuity är inblandade på ett hörn. De har bland annat assisterat med fusionen av kamera och radar, där kameran identifierar fotgängare som radarn sedan kan spåra även om kameran inte ser.

Läs mer:

Men Autolivs projekt handlar inte så mycket om tekniken, som om hur den används. För att göra en framtid med självkörande bilar möjlig krävs inte att föraren ersätts, utan att den faktiskt blir en bättre, mer kunnig, trafikant. Det kan låta som en paradox, men Autoliv ber oss att kolla på hur flygindustrin hanterade automatisering. Inledningsvis blev piloterna sämre på att styra planen manuellt varpå automationsteknik begränsades.

Om inte människan hade förmågan att ta över i kritiska situationer spelade det ingen roll hur avancerad automationen var. Numera får piloter öva kontinuerligt för att kunna vara redo när det behövs.

Autoliv tror att det scenariot kan riskera att återupprepa sig även för bilindustrin. En del förare stänger av fordonens moderna funktioner för att de inte förstår hur de fungerar eller för att de anser att de inte fungerar bra.

- Det vi vill förmedla en upplevelse av en bil som verkar intelligent och som visar på ett samarbete mellan människa och maskin som är säkert och smidigt, säger Ola Boström.

Ambitionen med Liv 2.0 är att skapa en dialog mellan fordon och förare. Livs artificiella intelligens ska kontinuerligt lära sig vilken förare den har att göra med. När den lär sig och tar egna beslut ska detta kommuniceras till föraren. Förhoppningen är att de ska dela en gemensam förståelse för varandras kunskaper och förmågor.

- Konsumenternas reaktioner på den nya utvecklingen av hur de kör eller färdas i bilarna är en öppen fråga. Liv kommer att bidra till innovationer som gör bilarna lika medvetna om vad som pågår inne i kupén som vad som pågår på utsidan, säger Ola Boström.

Under CES – som drar igång 9 januari i Las Vegas – kommer kunder, journalister och investerare att få testköra och vara passagerare i forskningsfordonen som Liv byggts in i. Efter mässan ska forskningen övergå till utveckling och delar av den nya tekniken ska användas i produktionsbilar.