Fordon

Audi sparade över en miljard kronor på medarbetarnas förslag

Foto: Audi

De anställda vid Audis tyska anläggningar gav 25 000 förslag på förbättringar. Av dem implementerades 13 500 stycken, och de har sparat in över en miljard kronor åt företaget.

Publicerad

Ofta kan arbetsgivarens inbjudan om att föreslå förändringar kännas som en klapp på huvudet, utan någon egentlig ambition att lyssna på medarbetarnas idéer – bortom uppgraderingar av kaffemaskinen. Men Audi har fostrat en annan kultur, och de som jobbar där har uppenbarligen en stor tilltro till sina möjligheter att påverka. Biltillverkaren vände sig till sina anställda för att få idéer på hur man kunde förbättra verksamheten, och 2018 fick man in mer än 25 000 förslag.

Av förslagen har Audi implementerat 13 500 stycken vid anläggningarna i Ingolstadt och Neckarsulm. Resultat av förbättringarna är en miljardbesparing – summan landade närmare bestämt på 1 146 miljoner kronor. 84 miljoner kronor har redan betalats ut som bonus till de anställda, och enligt Audi kan personalen räkna med mer eftersom fler förbättringar är att vänta.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här