Fordon
4 av 10 förare fattar inte tekniken
Förarna har svårt med bilens funktioner. Foto: Volvo
Bakom ratten i en ny bil har du tillgång till otaliga system och justerbara parametrar. Men 40 procent av bilisterna erkänner att de inte förstår hur all teknik ska användas. Det avslöjar en brittisk studie.
En forskargrupp intervjuade 2 000 personer, och deras svar visar på ett glapp mellan tekniken och användarvänligheten. Ett av resultaten är att fler än hälften i gruppen ser sig själva som ”digitalt korkade” – oförmögna att ens använda alla funktioner i sin smartphone eller läsplatta.
40 procent av de svarande erkände att de heller inte förstår hur man använder all teknik som finns tillgänglig bakom ratten i den egna bilen. Bakom uppgifterna står däckföretaget Continental, som låtit genomföra undersökningen med brittiska bilförare.
Continentals enkät bekräftar tidigare svenska undersökningar. MariAnne Karlsson är avdelningschef för Design & Human Factors, produkt- och produktionsutveckling vid Chalmers. Hon konstaterar att bilens olika system och gränssnitt skjuter över huvudet på många användare – eftersom kunskapsnivån skiljer sig stort mellan olika förargrupper.
– Vi vet genom undersökningar att många förare inte känner till att de har de senaste säkerhetsfunktionerna – samtidigt som andra felaktigt tror att bilen är utrustad med tekniken. Vi studerade det här för några år sedan, och då stod det klart att systemen inte är så transparenta som bilbranschen tror, säger professorn.
Continental anser att felet ligger i den genomgång som handlaren gör med kunden direkt efter köp. I tidigare undersökningar har både handlarna och biltillverkarna angett att man under överlämningen tillbringar mellan 1-1,5 timme med kunden, men enligt den nya studien ligger snitt-tiden i själva verkat på 51 minuter. Då inkluderas allt – från undertecknande av dokument, tills att köparen rullar ut från parkeringen. Chalmersprofessorn ser dock ett annat problem med det rådande upplägget.
– Jag tror inte att säljögonblicket är den bästa tidpunkten för att ha genomgångar av alla bilens system, för då har man så mycket annat att tänka på. Det vore kanske bättre om man hade möjlighet att köra bilen ett tag och sedan få en genomgång. Och då är det viktigt att man kan ställa frågor. Det räcker inte med att se en film som beskriver hur tekniken fungerar, säger MariAnne Karlsson.
44 procent av de intervjuade önskar dock att de hade fått en längre demonstration av bilens alla system. Samtidigt vågar bara en av tre personer ställa frågor till säljaren om en funktion som de inte förstått. Köparna verkar också ha en annan syn än handlarna på vad som är viktigast.
Bilisternas prioriteringsordning är först och främst säkerhet, följt av generellt underhåll och bränsleekonomi. Säljarna lägger mest tid på den finansiella transaktionen, och när de gör sin genomgång ligger tyngdpunkten på säkerhet följt av bilens infotainmentsystem.
Läs mer:
Trots att säkerhet prioriteras högt av bilisterna så verkar det som de anser att den ska ingå som standard. Bara en tredjedel av de intervjuade är beredda att betala extra för säkerhet – och den ska helst inte vara för ”hjälpsam”. 52 procent är negativa till en utökad automatisering i bilarna, om tekniken innebär att de själva får mindre kontroll över fordonet.
Samtidigt signalerar hela bilbranschen att fordonen kommer bli allt mer autonoma. Professorn förstår att många konsumenter känner viss tveksamhet.
– Jag har själv kört bilar med viss automation, och visst fungerar det. Men jag förstår att man är lite tvehågsen, för all teknik fallerar någon gång. Det kan exempelvis röra sig om en sensor slutar fungera. Hur man upplever det beror på föraren, men tilliten är en stor fråga för det här teknikområdet. Och det gäller att man skapar rätt nivå av tillit – föraren får varken ha en övertro eller en undertro på tekniken, säger MariAnne Karlsson.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!