FARKOST

Zelenskyj utlovas F-16 i Bryssel: ”Så man stoppar Ryssland”

Rumänska F-16-flyg ovanför Svarta havet. Nu lovar Natokollegan Belgien leveranser av samma plan till Ukraina redan i år. Arkivfoto.

Fler säkerhetsgarantier och löften om flygplanshjälp redan i år väntar för Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på Brysselbesök. Och från EU och Nato höjs allt fler röster för offensiva vapen till Ukraina.

Publicerad Uppdaterad

Zelenskyj väntas skriva på ett avtal om säkerhetsgarantier med Belgiens premiärminister Alexander De Croo under förmiddagen i dag och ska sedan ut till militärflygplatsen Melsbroek för att titta på de belgiska F-16-plan som utlovats.

30 belgiska plan ska levereras fram till år 2028 och utrikesminister Hadja Lahbib siktar på att få iväg de första redan i år, berättar hon i belgisk tv.

Parallellt möts EU-ländernas försvarsministrar i Bryssel i ett läge när Ukraina börjar få ett allt större gehör för önskemål om vapen som kan användas inte bara i försvarssyfte inom landet, utan även offensivt inne i Ryssland.

Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis är en av dem som trycker på, även som ett sätt att motarbeta ryska hybridattacker i EU- och Natoländer.

– Rätt sätt att reagera på den ryska aggressionen är att låta Ukraina använda de vapen de redan har på det sätt som de behöver använda dem på. Det är så man stoppar Ryssland, sade Landsbergis på väg in EU-ländernas utrikesministermöte i går.