FARKOST

S kräver Gripen till Ukraina före midsommar: ”Högt på önskelistan”

Jas 39 Gripen C/D under militärövningen Nordic Response. Arkivbild.

Socialdemokraterna tycker det är dags att regeringen fattar beslut om att skicka stridsflyget Jas Gripen till Ukraina.
– Vi tycker inte att man kan vänta längre, säger S-ledaren Magdalena Andersson.

Publicerad Uppdaterad

– Ukrainarna själva vill väldigt gärna ha Jas Gripen. Det står högt upp på deras önskelista, säger Magdalena Andersson.

Hon konstaterar att Putin nu agerar varje dag för att öka pressen på Europa och att säkerhetsläget gör att Sverige måste ge ett besked.

Före midsommar

Sedan Natotoppmötet i Vilnius förra sommaren har flera länder skrivit säkerhetsavtal med Ukraina för att säkerställa långsiktigt stöd. Det borde också Sverige göra, menar S-ledaren.

– Det bör ske senast före midsommar, och i det avtalet ska det ingå att vi ska skicka Jas Gripen, säger Andersson.

I en riksdagsdebatt på fredagen fick försvarsminister Pål Jonson (M) många frågor om när regeringen kan ge besked om Gripen-flyg till Ukraina. Försvarsmakten har gett underlag om vad Sverige kan undvara och en utredning ligger på försvarsministerns bord sedan december. Dessutom omfattas Sverige nu av Natos artikel 5.

Men Pål Jonson vill inte ge något besked.

– Vi arbetar vidare med frågan om hur vi på bästa sätt kan stötta det ukrainska luftförsvaret. Jag utesluter inte på något sätt att det också kan bli aktuellt med Gripen-systemet, säger Jonson.

Komplext

Försvarsministern betonar att det inte bara är att skicka iväg Gripen. Piloter måste utbildas, markpersonal måste finnas, liksom reservdelar och ammunition.

Han hänvisar till att Sverige ingår i den koalition med 16 länder som arbetar för att få fram stridsflyg till Ukraina, främst F-16-plan. Sverige kan där bland annat bidra med pengar.

Det är inte självklart, enligt ministern, att det bästa stödet är att skicka Gripen.

– Det innebär en del komplexiteter att införa ett nytt stridsflygssystem för ett land som befinner sig i krig, säger Jonson.

Magdalena Andersson ger dock inte mycket för det argumentet.

– Det klart att det är komplext, men det kanske ändå är Ukraina som bäst bedömer vilka behov de har och vilken förmåga de har att ta tag i komplexa saker, säger hon.