ENERGI

Nytt energipaket till Ukraina på 650 miljoner: ”Helt nödvändigt”

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) presenterar ett nytt energistöd till Ukraina.

Regeringen presenterar ett nytt energipaket till Ukraina på 650 miljoner kronor. Syftet är bland annat att hålla Ukrainas skolor, sjukhus och transporter i gång, trots de ryska attackerna mot energisystemet.

Publicerad Uppdaterad

– Det går inte en dag utan att Ryssland fortsätter att, i strid med krigets lagar, släcka ner Ukraina och vi ska se till att de inte lyckas med det, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M).

Det nya energipaketet till Ukraina är på totalt 650 miljoner kronor. Pengarna ska gå till att köpa in bland annat generatorer, transformatorer och solceller, liksom reservdelar som strömbrytare, kablar, batterier och överspänningsskydd.

Reparerat hälften

Stödet ska bidra till att trygga Ukrainas energiförsörjning nu när Ryssland alltmer systematiskt riktar sina attacker mot energisystemet.

– Man vill släcka ner Ukrainas motståndskraft, säger Johan Forssell.

Av över 800 förstörda anläggningar inom värmesektorn har Ukraina hittills lyckats reparera ungefär hälften, enligt regeringen.

Syftet med stödet är att skolor, sjukhus, transporter, vattenförsörjning, näringsliv och andra grundläggande funktioner i samhället ska kunna fortsätta att fungera, trots kriget.

– Det här kommer att göra skillnad och det kommer att göra det i närtid, säger Forssell.

Charkiv ska, på grund av de akuta behoven, prioriteras, enligt regeringen.

Skydd mot attacker?

En del skulle kanske argumentera att det är viktigare för Ukraina att kunna skydda sig mot attackerna?

– Det står inte emot varandra på något sätt. Hur mycket luftvärn man än har så kommer vissa robotar och bomber att komma igenom. Med det här stödet ger vi Ukraina förutsättningar att bygga upp det som förstörts, säger Forssell.

Hittills har Sverige stöttat Ukraina med totalt 37 miljarder kronor i humanitärt, finansiellt och militärt stöd. Nyligen presenterades också en långsiktig ram för fortsatt militärt stöd på 75 miljarder kronor över tre år.

Det nya energistödet kommer att finansieras genom biståndsbudgeten och hanteras av Sida. 500 av de 650 miljonerna är pengar som inte tidigare aviserats för Ukraina.