FARKOST

Världens största flygplan har släppt farkost som ska bli hypersonisk

Det specialbyggda flygplanet Roc är världens största och har totalt sex motorer av samma variant som Boeing 747-400 använder.
Det specialbyggda flygplanet Roc är världens största och har totalt sex motorer av samma variant som Boeing 747-400 använder.

Stratolaunch bygger ett system för tester i mer än fem gånger ljudets hastighet. Nu har ett viktigt steg genomförts: Att lyckas separera farkosten Talon A från moderskeppet Roc.

Publicerad

Det amerikanska bolaget Stratolaunch vill erbjuda möjligheten att utföra experiment i fem gånger ljudets hastighet eller mer, det vill säga hypersonisk hastighet. Detta är en möjlighet som främst lär vara intressant i militära sammanhang, till exempel för robotar. Men det finns även förhoppningar om att människor ska kunna färdas så snabbt i luftfarkoster i framtiden.

Systemet som Stratolaunch designat består av det enorma flygplanet Roc, som är världens största sett till spännvidd (117 meter), samt den hypersoniska farkosten Talon A som hänger undertill tills den släpps loss och flyger vidare.

Lyckad separation

Stratolaunch meddelar nu att det för första gången har genomfört en lyckad separation av en testversion av Talon A, benämnd TA-0. Flygningen utgick från Vandenberg Space Force Base, Western Range i Kalifornien och varade i drygt fyra timmar. Det var den elfte flygningen med Roc.

Roc släpper TA-0
Stratolaunch har genomfört den första lyckade separationen av farkosten Talon A, här i form av testversionen TA-0. Nästa version, TA-1, ska kunna flyga i hypersonisk fart.

TA-0 är inte hypersonisk. Nästa testfarkost, TA-1, ska däremot bli det. Första flygningen med TA-1 är planerad till sent denna sommar.

– Dagens test var exceptionellt. Det var spännande att se TA-0 säkert separeras från Roc. Vår hårdvara och våra datainsamlingssystem presterade som förväntat och vi står nu vid randen till att uppnå en hypersonisk flygning, säger Zachary Krevor, vd för Stratolaunch, i ett uttalande.

Stratolaunch grundades 2011 av bland annat Microsoft-medgrundaren Paul Allen, som gick bort 2018. Målet var ursprungligen att erbjuda luftburna uppskjutningar av till exempel satelliter. Efter Paul Allens bortgång genomgick företaget ett ägarbyte och ändrade strategi till att i stället erbjuda en hypersonisk testmiljö.