Fordon

Jätteplanet gjorde sitt tredje test – nådde 7 000 meter

Med 117 meter har Roc världens största vingspann. Foto: Stratolaunch
Med 117 meter har Roc världens största vingspann. Foto: Stratolaunch
Talon A. Foto: Stratolaunch
Talon A. Foto: Stratolaunch

Flygplanet nådde 7 000 meters höjd under sitt tredje test. Nu förbereds det för att släppa raketdrivna farkoster som klarar Mach 5.

Publicerad

Roc lyfte för första gången 2019. Med sex motorer och världens största vingspann, 117 meter, designade bolaget Stratolaunch sitt flygplan för att agera avfyrningsramp för satelliter ut i omloppsbana.

Det genomförde sin andra testflygning 2021, och redan då hade fokus skiftat från satellituppskjutningar till att utgöra testplattform för hypersoniska farkoster. Nu har flygplanet lyft en tredje gång.

Flygningen den 16 januari varade i 4 timmar och 23 minuter – Roc nådde då en höjd på drygt 7 000 meter, med en topphastighet på 333 km/h. Det skriver Stratolaunch i ett pressmeddelande.

Avsikten med flygningen vid Mojave Air and Space Port i Kalifornien var att förbereda Roc inför kommande tester med Talon-A. Det är raketdrivna, autonoma farkoster som bär med sig last i hastigheter över Mach 5.

Stratolaunch avslöjade nyligen att man har inlett ett samarbete med Missile Defense Agency (MDA), där man ska utvärdera möjligheterna kring återanvändbara överljudsfarkoster för landets missilförsvar. Två prototyper byggs nu, och den ena ska först släppas utan framdrivning över Stilla havet, följt av ett skarpt test innan året är över.