FARKOST

Nytt samarbete: BAE Systems och Heart Aerospace ska utveckla flygplansbatteri

En rendering av Heart ES-30. Foto: Heart Aerospace
En rendering av Heart ES-30. Foto: Heart Aerospace

Ett lättviktsbatteri som ska möjliggöra regionala elflyg. Svenska Heart Aerospace meddelar att de tillsammans med BAE Systems ska utveckla ett nytt batterisystem för att realisera sina elflygplan.

Publicerad Uppdaterad

Det finns många startups och företag som satsar på att elektrifiera flyget. Svenska Heart Aerospace är ett av dem och 2019 gick de och slog på stora trumman om att deras första flygplan med eldrift skulle lyfta 2025.

Då handlade det om ett passagerarplan med plats för 19 personer och som tack vare ett batteripack om 575 kWh skulle klara resor på 40 mil.

Det här lockade och bland annat United Airlines gick in som investerare och la en order på ett hundratal plan.

Men med tiden reviderades planen för planen och rent batteridrivna ES-19 byttes ut mot ES-30 som då dels ska ta upp till 30 passagerare, men som även får en bränsledriven räckviddsförlängare.

ES-30 med fyra elmotorer

Nu avslöjar företaget att man tar hjälp av BAE Systems för att utveckla sitt batterisystem och detta påstår man kommer vara ”det första av sitt slag” sin integreras i ett eldrivet flyg.

Exakt hur stor kapacitet det är på, vilken kemi eller hur man tekniskt gått till väga med systemet avslöjas inte. Det man säger är att ES-30 kommer att ha fyra elmotorer, en rent elektrisk räckvidd på 200 km och medels räckviddsförlängaren kan tillryggalägga ytterligare 400 km med 30 passagerare ombord. Är det bara 25 passagerare ska dock den totala räckvidden kunna vara 800 km.

Företaget uppger i ett pressmeddelande att ES-30 kommer ha ett kostnadseffektivt och skalbart system som ska kunna uppgraderas i takt med att batteritekniken mognar. Det här kommer på sikt innebära att just räckvidden kommer öka.

Hittills har Heart Aerospace fått order på 230 plan med option på 100 till. Utöver dessa uppger företaget att de även har signat så kallade ”letter of intent” för ytterligare 108 flygplan.