FARKOST

Här visar Ryssland upp det omtalade stridsflygplanet Su-57 för Kim Jong-Un

Kim Jong-Un visas finesserna på ett ryskt stridsplan i Komsomolsk. Bilden har lagts ut på sociala medier av guvernören i den ryska regionen Chabarovsk.
Kim Jong-Un visas finesserna på ett ryskt stridsplan i Komsomolsk. Bilden har lagts ut på sociala medier av guvernören i den ryska regionen Chabarovsk.

Ryssland har visat upp sina mest avancerade stridsplan för Nordkoreas diktator. På bilder syns hur Kim Jong-Un skakar hand med en pilot och tittar in i cockpit på den omtalade Su-57. Men den ryska regeringen försäkrar att inga vapenaffärer alls har skrivits under.

Publicerad

Två dagar efter mötet med den ryske presidenten Vladimir Putin på rymdbasen Vostotjnyj anlände Kims bepansrade tåg i industristaden Komsomolsk.

Målet för fredagens utflykt: en fabriksanläggning som bland annat producerar de ryska stridsplanen Su-35 och Su-57, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

"Vi har visat ledaren en av våra viktigaste flygplansfabriker", skriver Rysslands vice premiärminister Denis Manturov i en kommuniké. "Vi ser potential för samarbete i byggandet av flygplan och andra industrier, något som är extra akut för att lösa våra nationers mål att uppnå teknisk överlägsenhet".

Femte generationen

Kim Jong-Un ska bland annat ha fått en visning av Suchoi-57, Rysslands senaste stolthet när det gäller stridsplan. Su-57 beskrivs som ett femte generationens stridsplan som är i paritet med USA:s F-22 och F-35 på en del områden.

Samtidigt är det svårt att särskilja fakta från propaganda, och Ryssland håller hårt i planets exakta specifikationer. Bland andra Newsweek har rapporterat att ryssarna kanske inte ens vågar använda Su-57 i Ukraina, av rädsla för att det skjuts ned och då avslöjas som inte lika avancerat som det framställts.

Ammunition till anfallskriget

USA har varnat för att det överdådiga mottagande Kim får i Ryssland signalerar potentiella överenskommelser om att till exempel Nordkorea kan förse Ryssland med ammunition för att använda i anfallskriget mot Ukraina. I Sydkorea finns en utbredd oro att Nordkorea skulle få avancerad vapenteknik i utbyte.

Men den ryska maktborgen Kreml i Moskva försäkrar att inga överenskommelser är klara.

– Inga avtal har skrivits under, och det fanns inga planer på underskrifter, säger Putins talesman Dmitrij Peskov till medier.

Den nordkoreanska diktatorns bepansrade tåg står vid stationen i Komsomolsk i östra Ryssland på fredagen.
Den nordkoreanska diktatorns bepansrade tåg står vid stationen i Komsomolsk i östra Ryssland på fredagen.

När Kim i veckan träffade Putin lovade den ryske ledaren att han kan hjälpa Nordkorea att bygga satelliter, enligt de officiella rapporterna i statliga medier.

Kim Jong-Un svarade att Nordkorea erbjuder sitt "fulla och ovillkorliga stöd" för Rysslands "heliga kamp" för att försvara sina säkerhetsintressen. Uttalandet ses som en hänvisning till kriget i Ukraina.

Putin inbjuden

Ryssland har tidigare röstat för flera av FN:s embargon mot Nordkorea, men regimen i Moskva verkar nu så pressad att den struntar i dem.

Frågan i väst är nu om nya vapenavtal är på gång i nästa skede. Putin har tackat ja till en inbjudan från Kim Jong-Un att besöka Nordkorea. Och först planerar Moskva att skicka utrikesminister Sergej Lavrov till Pyongyang redan i oktober, enligt Peskov.

Det kanske sista stoppet för Kim under Rysslandsresan väntas bli hamnen i Vladivostok, där han ska få se ryska krigsfartyg.