INNOVATION

Så tungt lyfter världens största mekaniska dräkt

Exoskelettet låter bäraren lyfta upp till ett ton. Med en höjd på fyra meter och en vikt på fyra ton är Prosthesis störst i sitt slag.

Teknikkonferensen 3D Experience World i Nashville anordnas av franska Dassault Systèmes – och under upplagan i februari kunde besökarna se en demonstration av världens största mekaniska dräkt.

Bakom det hemmasnickrade exoskelettet ”Prosthesis” står Jonathan Tippet, en kanadensisk konstnär och ingenjör. Kopplingen till Dassault Systèmes är att han primärt har utvecklat exoskelettet i deras CAD-program Solidworks. Även om tanken aldrig var att slå något slags rekord så är det ingen annan som överträffar Prosthesis dimensioner – med en höjd på fyra meter och en vikt på fyra ton.

Utvecklar 200 hästkrafter

För att få dräkten i rörelse har man 200 hästkrafter till sitt förfogande, och det räcker för att exoskelettet ska kunna lyfta vikter på upp till ett ton. Jonathan Tippet har hunnit använda sin uppfinning för att få loss den egna lastbilen ur leran såväl som för lastning – och han ser en framtid där exoskelettet kan ersätta terräng- eller arbetsfordon, och hitta uppgifter inom jordbruket.

Jonathan Tippet i sitt proof of concept.
Jonathan Tippet i sitt proof of concept.

Dräkten skulle även kunna vara ett redskap i katastrofområden, exempelvis vid jordbävningar och i svårframkomlig terräng. Uppfinnaren när också en dröm om att dra igång en global liga för en mekaniserad sport som kallar “mecharacing”

Ska bli mindre och starkare

Nu vidareutvecklas tekniken i Vancouver av Tippets bolag Exosapien Technologies. De räknar med att nästa generation kommer att vara 3-4 gånger så kraftfull men samtidigt en tredjedel så stor som Prosthesis.

Till detta halveras vikten – baserat på hur men tror att batteritekniken kommer att utvecklas. Det första batteri som teamet konstruerade 2015 vägde 350 kilo, vilket i dag kan ersättas av ett batteri på endast 60 kilo

För bygget har teamet samarbetat med teknikföretaget Furrion –men en viktig aspekt för kommande produkter är att byggkostnaden på nära en miljon dollar måste pressas.