Vindbranschen oroas av kärnkraftsdebatt

2019-11-25 16:36  
Kärnkraftsverket Ringhals ägare, Vattenfall och Uniper, överväger att köra två av reaktorerna längre än vad de tidigare flaggat för. Foto: TT

Vindbranschen ser inga skäl till oro även om kärnkraften körs längre. Då är det värre med de politiska utspelen. ”Så länge energiöverenskommelsen ligger fast ändrar det här inget”, säger Svensk Vindenergis vd Charlotte Unger Larson.

Kärnkraftsverket Ringhals ägare, Vattenfall och Uniper, överväger att köra två av reaktorerna längre än vad de tidigare flaggat för. Uniper öppnar till och med för att bygga nya reaktorer.

Så här sade Vattenfalls kärnkraftschef Torbjörn Wahlborg i SVT:s program Agenda i söndags:

– Vi kommer att överväga möjligheten att köra dem (reaktorerna) längre.

Lönsamt köra på

Bakgrunden är stigande elpriser och slopad kärnkraftsskatt som gjort reaktorerna lönsamma.

Men utspelet tonas ned:

"Vattenfall planerar i dag att driva dessa reaktorer i minst 60 års tid, det vill säga fram till mitten av 2040-talet. Det finns inget stängningsbeslut för dessa reaktorer utan en planerad investeringshorisont. Så länge reaktorerna uppfyller alla säkerhetskrav och är lönsamma kan vi driva dem vidare. Vi har alltså inte ändrat någon uppfattning", skriver Vattenfalls pressavdelning på frågan om energijätten ändrat inställning och i sådana fall varför.

Läs mer: IEA: Elbehoven i framtiden blir enorma

Christian Holtz, elanalytiker på konsultfirman Sweco, anar att kärnkraftsägarna kanske passar på att surfa på en opinionsmässig medvind. I fredags kunde TT rapportera ett rekordlågt motstånd, enligt en Novusmätning.

Röstfiske

Att köra kärnkraften längre är ett potentiellt hot mot vindkraften. Mer elproduktion skulle kunna minska intresset för att investera i vindkraft – en energikälla som det för närvarande har investeringsprojekt på runt 80 miljarder kronor på gång. Om 3–4 år är prognosen att vindkraften kommer att stå för en fjärdedel av svensk elproduktion.

Men Unger Larson är inte orolig:

– Om det blir 2040, eller 2045, på det stora hela är det en ickefråga, säger hon och pekar på det stigande energibehovet de kommande 20–30 åren.

Läs mer: Medvind för världens vindkraft

Däremot upprörs hon av Moderaternas och Kristdemokraternas signaler om att hoppa av den breda politiska energiöverenskommelsen från 2016. En ny mer kärnkraftsvänlig politik, med eventuellt statliga subventioner, skulle skapa osäkerhet för investerarna, enligt Unger Larson.

– Ett röstfiskande inför nästa val, som jag tycker att det är. Det är extremt olyckligt, säger hon om Moderaternas utspel.

Olle Lindström/TT

Mer om: Vindkraft Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt