Medvind för världens vindkraft

2019-11-20 07:23  
Foto: Alamy

Sedan 2010 har den globala genomsnittliga vindhastigheten ökat, visar en internationell forskarstudie publicerad i tidskriften Nature Climate Change.

Studien innehåller mätvärden för vindhastigheter på tio meters höjd från drygt 3 000 mätstationer runtom i världen under perioden 1978–2017 och förutom temperaturskillnader konstaterar forskarna att vindhastigheter också påverkas av storskaliga atmosfäriska cirkulationer.

Bara i USA ökade vindkraftens potential med runt 17 procent för perioden 2010–2017, enligt studien. En utveckling som gäller för världen i stort.

Läs mer: IEA: Elbehoven i framtiden blir enorma

”På längre sikt kan användningen av oscillationer med havsatmosfär för att förutse framtida vindhastigheter möjliggöra optimering av turbiner för förväntade hastigheter under deras produktiva livslängd”, skriver rapportförfattarna i Nature Climate Change.

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt