Växelströmmen segrade i ”strömmarnas krig”

2015-09-07 05:00  

De första elnäten byggde på likström. Mot slutet av 1880-talet utvecklades växelströmmen och även de första transformatorerna för växelström.

En strid blossade upp mellan Thomas Edison som förespråkade likström och Nikola Tesla som tillsammans med George Westinghouse propagerade för växelström. Thomas Edison lät bland annat avliva en cirkuselefant med växelström för att bevisa dess farlighet, en kampanj som resulterade i den elektriska stolen.

Nikola Tesla och växelströmmen gick till slut segrande ur det som har kallats ”strömmarnas krig” (War of Currents). Avgörande var möjligheten att transportera ström över längre sträckor.

Likströmsnät har dock länge levt vidare, till exempel i Stockholm in på 1970-talet.

För punkt till punkt-förbindelser har likströmmen kommit tillbaka i form av högspänd likström, HVDC (High Voltage Direct Current).

1954 invigdes världens första HVDC-länk mellan Gotland och fastlandet. Länken levererades av ABB. Jämfört med högspänd växelström har HVDC mindre förluster.

På senare år har det även blivit vanligare att byggnader, främst datacenter, använder 380 V DC.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Marie Alpman

Mer om: Likström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt