Vattenfall fortsätter satsa stort på havsbaserad vindkraft i Danmark

2021-12-15 07:08  
Det nya projektet väntas tillföra 344 megawatt fossilfri el. Foto: Vattenfall

Vattenfall investerar nästan åtta miljarder kronor i de två havsbaserade vindkraftparkerna Vesterhav Syd och Nord, meddelar bolaget.

Satsningen, som är Vattenfalls tredje stora projekt i rad i Danmark, väntas tillföra 344 megawatt fossilfri el till det danska energisystemet. Mängden motsvarar årsförbrukningen för över 350 000 danska hushåll, enligt Vattenfall, vilket enligt företaget baseras på en hushållsförbrukning om 4 000 kWh i Danmark.

Läs mer: Regeringen vill sänka elpriserna med mer havsbaserad vindkraft

– Vattenfall vill göra det möjligt att leva fossilfritt inom en generation och vi fortsätter att steg för steg närma oss målet genom projekt som till exempel Vesterhav Syd och Nord, säger Anna Borg, Vattenfalls vd och koncernchef i ett pressmeddelande.

Parkerna ska börja producera el senast i slutet av 2023.

– Beslutet signalerar tydligt vårt engagemang i Danmarks gröna omställning och Vattenfalls bidrag till den havsbaserade vindkraftsindustrin och lokala arbetstillfällen, säger Helene Biström, chef för Business Area Wind, Vattenfall.

Fakta: Vesterhav Syd och Nord

Den sammanlagda installerade kapaciteten blir 344 MW, 168 MW vid Vesterhav Syd och 176 MW vid Vesterhav Nord.

Vindkraftparkerna kommer att bestå av 20 respektive 21 vindkraftverk med en kapacitet på 8,4 MW vardera.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt