Västeråsingenjörer får rivningsjobb i svenska och tyska reaktortankar

2015-11-05 12:46  

Det blir ingenjörer i Västerås som får det delikata uppdraget att kapa isär komponenter i reaktortankarna i Barsebäck. Samtidigt ska man genomföra liknande arbete i flera tyska reaktorer. "Detta är en stor tillväxtmarknad för oss", säger Aziz Dag, vd på Westinghouse i Sverige.

Westinghouse Electric i Västerås (tidigare Asea Atom) har under åren deltagit i byggandet av alla svenska reaktorer. Nu bistår man kraftbolagen i deras avvecklingsplaner.

I veckan meddelande Toshibaägda Westinghouse-koncernen, som har säte i USA, att man fått kontraktet att segmentera de interna delarna i reaktortankarna i det avställda kärnkraftverket Barsebäck i Skåne. De två reaktorerna togs ur drift 1999 respektive 2005.

Beställare är bolaget Barsebäck Kraft, som har Eon Kärnkraft som huvudägare. Arbetet att kapa och såga isär de låg- och medelaktiva stålkomponenterna, som exempelvis härdgaller, väntas ta omkring fyra år att utföra. Det inleds sommaren 2016 och väntas pågå till och med 2019.

- Eftersom det handlar om nukleär verksamhet ställer det stora krav på noggrannhet och procedurer, säger Aziz Dag, som är vd på Westinghouse i Västerås.

Planeringen är nu i full gång. Det svenska bolaget har 15 års erfarenhet av liknande arbete.

Enligt Aziz Dag har den tekniska personalen i Västerås under årens lopp utvecklat egen fjärrstyrd utrustning för att kapa kärntekniska komponenter i mindre, mer behändiga delar. Hela arbetet sker under vatten, i reaktorbassängerna.

- Västerås har väldigt hög kompetens inom området segmentering och bildar ett särskilt kompetenscentra inom hela Westinghouse.

Avveckling är numera ett av bolagets stora tillväxtområden vid sidan av att tillverka bränsle till Rysslandsbyggda tryckvattenreaktorer.

- Självklart vill vi gärna vara med vid avvecklingen av de svenska reaktorer som man nu planerar att stänga. Men samtidigt jobbar vi med att serva och modernisera de sex reaktorer som kommer att vara i drift framöver, säger han.

Västerås-ingenjörerna har tidigare haft liknande projekt utomlands. Nyligen avslutade man ett stort nedmonteringsjobb vid kärnkraftverket José Cabrera i Spanien.

Samtidigt med uppdraget i Barsebäck har Westinghouse i veckan också fått liknande kontrakt i Tyskland. Där ska man montera ned delar i reaktortankar i kärnkraftverken Philippsburg och i Neckarwestheim.

Har ni personal så det räcker för att klara de nya beställningarna?

-Ja, vi håller på och säkerställa rekrytering inom området. Mycket av jobben kommer att ledas från Sverige. Vi har också tyska kärntekniker som jobbar här i Västerås, säger Aziz Dag, som tillträde som vd i april i år.

Han har arbetat inom bolaget i 20-talet år och har en ingenjörsexamen i teknisk fysik från Uppsala universitet, och en ekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Barsebäck

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt