Energi

Varningen: Världen på väg mot historisk utsläppsökning

Olika utsläppsscenarier enligt Parisavtalet och klimatlöften som har getts inför mötet i Glasgow Foto: Johan Hallnäs/TT
Olika utsläppsscenarier enligt Parisavtalet och klimatlöften som har getts inför mötet i Glasgow Foto: Johan Hallnäs/TT
Förnybara energikällor som vind och sol fortsätter att växa snabbt i världen, enligt IEA. Bilden är från en vindkraftsfarm i Wyoming i USA. Foto: Matt Young/AP/TT
Förnybara energikällor som vind och sol fortsätter att växa snabbt i världen, enligt IEA. Bilden är från en vindkraftsfarm i Wyoming i USA. Foto: Matt Young/AP/TT

Årets utsläppsökningar ser ut att bli de näst största i historien och omställningen till ren energi går för långsamt. Varningen utfärdas av det internationella energiorganet IEA bara några veckor före klimattoppmötet.

Publicerad

En energimarknad i kris och ett stundande ödesmättat möte om klimatet. Mot den bakgrunden publicerar Internationella energiorganet sin årliga rapport World Energy Outlook som innehåller en rad varningar om den väg som den globala energipolitiken fortfarande befinner sig på.

Rapporten beskrivs som en handbok för klimatkonferensens deltagare, som kommer att pressas om beslutsamma åtgärder för att nå Parisavtalets mål att begränsa uppvärmningen till under 2 grader, helst 1,5 grader jämfört med förindustriell tid.

Förnybara energikällor som sol och vind fortsätter att växa och elfordonsbranschen blomstrar. Men IEA varnar ändå för att den globala energiomställningen går alldeles för långsamt för att världen verkligen ska kunna tackla klimatförändringarna.

Om inget förändras spår energiorganet en uppvärmning på 2,6 grader år 2100.

Bör skala upp

"Världens enormt uppmuntrande rörelse mot ren energi ställs mot det envisa fasthållandet av fossila bränslen i våra energisystem", skriver IEA-chefen Fatih Birol i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Regeringar måste lösa detta vid COP26 genom att ge en tydlig och omisskännlig signal om att de är fast beslutna om att snabbt skala upp framtidens rena och robusta teknik. De sociala och ekonomiska fördelarna med att påskynda en ren energiomställning är enorma och kostnaderna för passivitet är ofantliga."

Den senaste tiden har energipriserna nått rekordnivåer och Asien, Europa och USA tampas med energibrist. Efterfrågan på fossilt bränsle som kol och olja har också ökat när världen försöker återhämta sig från pandemins ekonomiska konsekvenser. Det gör att årets utsläppsökningar ser ut att bli de näst största i historien, enligt rapporten.

IEA framhåller att sol, vind och vatten tillsammans med bioenergi måste utgöra en större andel av investeringarna i energi efter pandemin.

Lång väg

Förra året utgjorde fossila bränslen som kol, gas och olja nästan 80 procent av världens energiförsörjning medan förnybar energi bara stod för 12 procent. Det innebär att det är lång väg kvar för att ha en chans att nå målen i Parisavtalet – vilket krävs för att undvika de värsta effekterna av klimatförändringarna.

Enligt IEA bör de globala utsläppen nå netto noll 2050 och då krävs enligt energiorganet att investeringarna i rena energiprojekt och infrastruktur mer än tredubblas de kommande tio åren.

Rapporten pekar också på att otillräckliga investeringar kan komma att leda till ytterligare osäkerhet på energimarknaden i framtiden.