Världens största batteripark ska lösa elförsörjningen

2021-02-05 15:43  

När Australien kastar ut kolkraften och ersätter det med vind och sol uppstår problem med tillförlitligheten. Men enorma batteriparker ska förhoppningsvis kunna parera problemet.

Det är i delstaten New South Wales i sydöstra Australien som världens största batteripark är på väg att byggas. Bolaget bakom projektet, CEP Energy, räknar med att parken kommer att ha en maximal uteffekt på 1 200 MW och att det hela kostar drygt 20 miljarder kronor, rapporterar The Guardian.

Det är betydligt större än den tidigare rekordhållaren, ett energilager i San Diego i USA som hade en uteffekt på 250 MW.

Bygget är en del av en större satsning där CEP Energy kommer att bygga fyra större batteriparker med en total maximal uteffekt på 2000 MW. Men vad ska man med all lagringskapacitet till?

 

Läs mer: Nytt samarbete ska ge svenska batterier i världsklass

Kolkraftverk stänger

Australien är i dag en av världens största exportörer av kol, som bryts i stora delar av landet, och även inom landet är råvaran viktig för energiförsörjningen. Men politiska beslut har fattats för att styra landet bort från kolen, och bland annat ska det stora kolkraftverket Liddell utanför Sydney stänga 2023. 

I stället ska energin komma från förnybara källor, som sol och vind. Problemet blir då tillförlitligheten. Enligt lokala myndigheter i New South Wales behöver delstaten 1 000 MW flexibel kraft för att stödja elproduktionen från sol och vind.

Snabbare än väntat

Svaret har då blivit stora batteriparker som kan lagra energi. Flera bolag utöver CEP har meddelat att de kommer att bygga sådana under de kommande åren, och utvecklingen har hittills gått betydligt snabbare än väntat. 2016 kom en prognos som uppskattade att Australien skulle ha batteriparker med kapacitet med maximal uteffekt på fyra MW 2020, och inte mer än så innan 2036. Men i själva verket visade en rapport i november att 287 MW är under konstruktion. Dessutom har planer på ytterligare 2 GW offentliggjorts sedan dess, enligt The Guardian.

Läs mer: Nya villaområdet kör bara solel och batterier

Henning Eklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt