Energi

Världens största anläggning för lagring av solel är igång

Foto: AES Corporation
Foto: AES Corporation
Foto: AES Corporation
Foto: AES Corporation

Med ett litiumjonbatteri som kan lagra 100 megawattimmar el från solceller är den nya anläggningen på Hawaii störst i sitt slag. Nu ska den spara in 14 miljoner liter diesel om året åt ön Kauai.

Publicerad

Hawaii har ambitionen att 100 procent av elen ska vara förnybar till 2045. Ön Kauai kommer kunna nå målet redan nu – under delar av dygnet. För två år sedan presenterade AES Corporation satsningen på Lawai Solar and Energy Storage Project. Nu har anläggningen på Kauai börjat leverera el.

Solcellerna kan producera 28 megawatt, och de kombineras med ett litiumjonbatteri som kan lagra 100 megawattimmar. I USA överträffas lagringskapaciteten bara av den anläggning i Escondido på 120 megawattimmar som AES Corporation byggde 2017. Enligt Wood Mackenzie Power & Renewables är Lawai dock den största anläggningen i världen som kombinerar solceller med batterilagring.

Efter solnedgång har Kauai varit beroende av fossila bränslen. Nu ska Lawai ta hand om öns toppar i elförbrukningen kvällstid. I dag hanteras de primärt av generatorer som drivs med importerad olja, till väldigt höga kostnader. Lawai har kapacitet att leverera 20 megawatt i fem timmar – och 40 procent av behovet under förbrukningstopparna kvällstid kommer kunna täckas av lagrad solenergi AES experter tror att anläggningen kan spara in 14 miljoner liter diesel om året. Den lagrade elen förväntas kosta 0,11 dollar per kilowattimme, vilket är avsevärt mycket billigare än elen från dieselgeneratorer.

Batteriets 100 megawattimmar kan också komma till användning om hela elnätet behöver dras igång efter ett strömavbrott. Projektet har gett svallvågor, bland annat bygger AES ett likadant hybridsystem åt Pacific Missile Range Facility/Barking Sands Naval Base. Det kommer kombinera solcellsanläggningar som ger 19,3 megawatt med en lagringskapacitet på 70 megawattimmar. Och ansökningar har kommit in om att få bygga sju nya anläggningar för sollagring på öarna Maui och Oahu.

För eldistributören Kauai Island Utility Cooperative (KIUC) innebär Lawai att man nu kommer erbjuda en elmix som till 50 procent är förnybar – och nu tittar de övriga delstaterna på Hawaiis utveckling. 

– Se KIUC som en föregångare inom energiomställningen. Det var där som det först var politiskt och ekonomiskt vettigt att genomföra, men samma styva vindar av förändring som har svept övar Hawaii är nu på väg in över fastlandet, säger Daniel Finn-Foley, energilagringsanalytiker vid Wood Mackenzie Power & Renewables, till Green Tech Media.