Energi
Världens första klisterbara solceller
Forskare från USA och Sydkorea har utvecklat världens första klisterbara solceller i tunnfilmsteknik. De kan fästas på hjälmar, mobiltelefoner eller kläder.
Forskarna presenterade sina resultat i den webbaserade tidskriften Scientific Reports i december. De skriver själva att fynden avsevärt kommer att bredda användningsområdena för solceller i tunnfilmsteknik, till exempel som bärbara kraftkällor, för elektronik i kläder, eller inom flyg- och rymdfart.
De har tagit fram en ny process för att tillverka effektiva solceller som kan sättas på nästan vilket material som helst. Processen innebär att solceller i tunnfilmsteknik sätts ovanpå en skiva av kisel och kiseldioxid som har täckts med ett tunt lager av nickel. Överst sätts en skyddande plastfilm och en särskild tejp som ska underlätta överföringen.
Alltihop sänks ner i rumstempererat vatten och en kant av tejpen skalas av. När vattnet tränger in släpper nickel- och kiseldioxidlagren från varandra och solcellerna frigörs från den hårda ytan.
När solcellerna och överföringstejpen har värmts upp i 90 grader i några sekunder kan de fästas på den nya ytan med dubbelhäftande tejp. Allra sist tas överföringstejpen bort och då sitter bara solcellerna kvar.
När forskarna har testat processen har de fäst solceller på papper, plast och fönsterglas. Men de menar att de också kan sättas på böjda ytor, till exempel vågformade tak, hjälmar eller bärbar elektronik.
-Det är betydelsefullt att vi inte förlorade något av den ursprungliga cellens verkningsgrad, säger Xiaolin Zheng på Standford Universitys hemsida.
Forskarna har använt solceller av amorft kisel med en verkningsgrad på 7,5 procent, men tror att processen går att använda även med andra typer av solceller i tunnfilmsteknik.