Energi

Uppgifter: Jordartsmetaller återvinns inte

Efterfrågan på jordartsmetallerna i elektronik och i den europeiska bilflottan har ökat dramatiskt sedan millennieskiftet. Foto: AP/TT
Efterfrågan på jordartsmetallerna i elektronik och i den europeiska bilflottan har ökat dramatiskt sedan millennieskiftet. Foto: AP/TT

Trots att brytningen av sällsynta jordartsmetaller på en del håll i världen innebär stora miljöproblem återvinns och återanvänds i princip inget alls av metallerna, enligt en granskning av Ekot i Sveriges Radio.

Publicerad

Efterfrågan på jordartsmetallerna i elektronik och i den europeiska bilflottan har ökat dramatiskt sedan millennieskiftet. Men trots det har inga av dessa metaller återvunnits i de bilar som hittills skrotats i Sverige – trots att tekniken finns.

– Det går definitivt att återvinna, säger Krister Forsgren, forskningsdirektör på Stena Metall, ett av Europas största återvinningsföretag, till Ekot.

Enligt honom är det inte lönsamt, det är i stället billigare att köpa från gruvor i Kina. Men tittar man bara på priset bortser man från att mycket av gruvbranschen i Kina, även vad gäller utvinning av jordartsmetaller, präglas av urusla arbetsförhållanden och minimala eller dåligt följda miljöregler.

En annan anledning till att metallerna inte tas om hand är att det inte finns några krav i lagen på att de ska återvinnas, enligt Ekots granskning.