Energi

Uppgifter: Britishvolt säkrar finansiering ett tag framöver

Britishvolts planerade batterifabrik i Cambios, Northumberland i nordöstra Storbritannien. Foto: Britishvolt
Britishvolts planerade batterifabrik i Cambios, Northumberland i nordöstra Storbritannien. Foto: Britishvolt

Britishvolt, som bygger en cellfabrik i Storbritannien, har stora problem med ekonomin. Enligt BBC har dock kollapsen avvärjts för tillfället. Bolaget är grundat av två svenskar.

Publicerad

Uppgifterna om att Britishvolt är på väg att kollapsa och gå in i rekonstruktion fördes fram på måndagen av bland annat BBC och Financial Times. Enligt tre källor till FT har bolaget misslyckats med att säkra ytterligare finansiering om 200 miljoner pund, motsvarande 2,5 miljarder kronor.

Bland nekade den brittiska regeringen en begäran från Britishvolt att skjuta till 30 miljoner pund av de 100 miljoner som redan utlovats, trots att vissa förutbestämda mål ännu inte uppnåtts.

Under tisdagen ska dock kapital ha säkrats som gör att bolaget håller sig flytande på kort till medellång sikt, enligt BBC. Var kapitalet kommer från vill dock uppgiftslämnarna inte berätta.

30 GWh

Britishvolts planer handlar om att bygga en cellfabrik i Cambios, Northumberland, nära Blyth, i nordvästra England. Tillverkningskapaciteten ska byggas ut stegvis. Den första etappen gäller 10 GWh energilagringskapacitet per år, men siktet är inställt på 30 GWh. Öppningen är planerad till 2024.

Projektet har beräknats kosta 3,8 miljarder pund och har lyfts fram av bland andra den före detta premiärministern Boris Johnson som mycket viktigt för Storbritannien. Bland investerarna finns gruvföretaget Glencore och investeringsbolaget Cathexis. Lotus och Aston Martin har undertecknat (icke-bindande) avsiktsförklaringar om att köpa batterier.

Britishvolt har inte velat kommentera uppgifterna som fördes fram på måndagen men en talesperson säger till BBC att de ”känner till spekulationer på marknaden” och att de ”arbetar aktivt kring potentiella scenarion som erbjuder erforderlig stabilitet”.

Lars Carlström och Orral Nadjari

Bolaget grundades så sent som i december 2019 av svenskarna Lars Carlström och Orral Nadjari. Carlström lämnade dock Britishvolt i slutet av 2020, kort efter att brittisk press uppmärksammat att han samarbetade med ryssen Vladimir Antonov för att rädda Saab samt en skattedom från 1990-talet, rapporterar Affärsvärlden. Enligt Carlström hade dock avhoppet andra orsaker. I stället gick han vidare till andra batteriprojekt, Italvolt och Statevolt.

Orral Nadjari lämnade posten som vd i augusti 2022, i samband med att The Guardian rapporterade omläckta dokument som sa att Brishvolt hade stora ekonomiska bekymmer och att bygget av fabriken pausats.