Energi

Ukrainska tekniker på väg till skadad kraftledningen vid Tjernobyl

En relativt ny konstruktion täcker den havererade kärnkraftsreaktorn i Tjernobyl. Bilden är från april 2021. Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
En relativt ny konstruktion täcker den havererade kärnkraftsreaktorn i Tjernobyl. Bilden är från april 2021. Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Det ukrainska kärnkraftverket Zaporizjzja attackerades av ryska styrkor den 4 mars. I samband med striderna bröt en brand ut, som här fotograferades den 5 mars. Foto: Energoatom via AP/TT
Det ukrainska kärnkraftverket Zaporizjzja attackerades av ryska styrkor den 4 mars. I samband med striderna bröt en brand ut, som här fotograferades den 5 mars. Foto: Energoatom via AP/TT

Kontakten har brutits med det fjärrövervakningssystem som sänder från kärnkraftverket Zaporizjzja, meddelar det internationella atomenergiorganet IAEA. Ukrainska reparatörer ska få tillgång till den skadade kraftledningen vid Tjernobyl.

Publicerad

Under torsdagen har IAEA-chefen Rafael Grossi träffat Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i turkiska Antalya.

Efter mötet sade Grossi att båda länderna är redo att arbeta med IAEA för att garantera kärnkraftssäkerheten. Han sade vidare att han hoppas ha "någonting mer konkret" att presentera inom de närmaste dagarna.

Överföring upphört

Ryska styrkor attackerade och tog kontroll över Zaporizjzja den 4 mars och i onsdags rapporterade den ryska nyhetsbyrån Interfax att de 240 man från de ukrainska styrkorna som hade varit kvar och vaktat anläggningen lämnat området.

– För närvarande sköts kärnkraftverket enligt rutinerna, sade en rysk officer enligt ryska Interfax då.

Varför dataöverföringen har upphört från Zaporizjzja, som är Europas största kärnkraftverk, är än så länge oklart.

Inte kunnat utföras

I onsdags kom också nyheten att Tjernobyl blivit helt bortkopplat från elnätet efter att en kraftledning skadats till följd av striderna.

Arbetet med att reparera kraftledningen har inte kunnat utföras på grund av strider och det fanns därför inte någon möjlighet att "återupprätta nätet", skrev statliga eloperatören Ukrenergo i onsdags.

Trots avbrottet bedömer IAEA att bristen på ström inte har någon "kritisk inverkan på säkerheten" vid Tjernobyl.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko säger sig ha instruerat belarusiska specialister att se till att den nedlagda kärnkraftsanläggning försörjs med el. Under torsdagen uppgavs först att teknikerna från Belarus kunnat återställa strömmen. Men det har inte kunnat bekräftas av IAEA.

En grupp reparatörer från Ukraina har nu fått tillstånd av det ryska försvarsdepartementet att ta sig till kraftledningen vid Tjernobyl, rapporterar Interfax på kvällen.

Använt kärnbränsle mellanlagras

Den ukrainska kärnkraftsmyndigheten rapporterade under torsdagseftermiddagen att det inte var möjligt att kommunicera med operatörerna vid Tjernobyl. På området mellanlagras använt kärnbränsle i två olika förvar, ett i vattenbassänger och ett så kallat torrt förvar.

Enligt kärnkraftsmyndigheten har reservkraft i form av dieselgeneratorer dragits igång för att driva säkerhetssystemen vid förvaren. Om inget oväntat inträffar ska dieselbränslet räcka i 48 timmar.

19 442 bränsleknippen förvaras i vattenbassänger och kyls genom att vattnet cirkuleras. Om strömmen förloras helt kommer vattentemperaturen stiga, utrustning kan gå sönder och personalen riskerar att utsättas för högre stråldoser. Om ventilationssystemet inte kan drivas riskerar explosiva koncentrationer av vätgas att genereras, skriver kärnkraftsmyndigheten.

Enligt IAEA har bränslebassängen inga skador på struktur eller system.