Ukraina ryter ifrån mot Nordstream 2

2019-09-02 07:47  
Foto: Johan Nilsson / TT

På statsbesök i Polen passade Ukrainas president Volodymyr Zelenskij på att ryta ifrån mot den planerade ledningen Nord Stream 2, som via Östersjön ska leverera naturgas från Ryssland till Tyskland.

– Vi delar Polens åsikt. Nord Stream 2 är oacceptabel och hotar Europa som helhet, sade Zelenskij till ett pressuppbåd.

Ukraina och Polen sitter i samma situation. Bägge är beroende av rysk energi och bägge vill till följd av frostiga relationer till Ryssland minska detta beroende.

Polen har, med amerikanskt stöd, tagit konkreta steg mot detta mål. En terminal har anlagts på landets Östersjökust för att kunna ta emot sjötransporter av naturgas från USA. På lördagen meddelade Polen att en del av den naturgas landet mottar för första gången sålts till Ukraina.

Läs mer: USA:s energiminister: Sanktioner väntar för Nordstream 2

USA:s energiminister befinner sig också i Warszawa, där han mött ukrainska och polska representanter för att diskutera hur samarbetet kring naturgasleveranser de tre länderna emellan kan stärkas.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt