Energi

Ukraina begär ”omedelbar hjälp” för att skydda kärnkraftverk

Rafael Mariano Grossi, generaldirektör för IAEA, betonar på en pressträff vikten av att Ukrainas kärnkraftverk inte störs av striderna. Foto: Lisa Leutner/AP/TT

Ukrainas kärnkraftsmyndighet har begärt hjälp från det internationella atomenergiorganet IAEA med att skydda sina anläggningar.

Publicerad

Begäran om "omedelbar hjälp" gäller både den katastrofdrabbade anläggningen i Tjernobyl såväl som landets aktiva kärnkraftverk, uppger IAEA i ett uttalande, enligt CNN.

Ryska styrkor säger sig kontrollera området runt anläggningen i Zaporizjzja i sydöstra Ukraina. I en rysk skrivelse till IAEA är kärnkraftverket – ett av de största i Europa med sex reaktorer – fortsatt i bruk med normala strålningsnivåer.

Ukraina har i sin tur meddelat IAEA att landets kärnkraftsmyndighet har kontroll över sina anläggningar och att samtliga är i drift.

Intog Tjernobyl

IAEA uppger i sitt uttalande att all militär aktivitet som "riskerar säkerheten på Ukrainas kärnkraftverk måste undvikas".

Generaldirektör Rafael Mariano Grossi säger att Ukrainas begäran om stöd nu kommer att diskuteras vidare.

Ryssland intog i torsdags, på krigets första dag, Tjernobyl efter hårda strider. Den havererade reaktorn är innesluten i en sarkofag av stål och betong, men området är ännu radioaktivt efter katastrofen 1986.