Tornet av betongblock ska lagra Indiens gröna energi

2018-11-09 06:44  

Soliga eller blåsiga dagar tar kranen vara på överskottsenergin genom att stapla betongblock. När de sänks till marken återföds den lagrade elen. Nu har nystartade Energy Vault skrivit ett avtal med indiska jätten Tata Group.

Förnybar energi är en växande marknad världen över. Grön el är idag överkomligt prisvärd, men naturens nyckfullhet gör produktionen oförutsägbar och oregelbunden. Det betyder att förnybara energikällor inte har kunnat ersätta fossila bränslen helt, men smart energilagring kan eliminera problemet.

Tidigare i år skrev Ny Teknik om det skotska bolaget Gravitricitys plan, att använda gamla gruvschakt och gravitation för att lagra energi.

Energy Vault, ett företag baserat i Kalifornien och Nevada, är inne på samma spår. Även de har utvecklat en vertikal lösning för energilagring, som utnyttjar den mest kraftfulla och konstanta kraften vi har på jorden – gravitationen.

Jättekoncern som första kund

Enkelt förklarat är det en automatiserad lyftkran med sex armar som använder överskottsenergi från vind- och solkraft för att bygga torn av betongblock. De dagar som energi istället behöver genereras så sänker systemet ned vikterna som under resan till marken driver generatorer som i sin tur alstrar ström.

Läs mer: Sveriges största solpark börjar byggas

– Världen behöver snabbt skalbara och hållbara energilagringslösningar för att möta en av de mest brådskande utmaningarna – behovet av att ta bort koldioxid från vår elproduktion, och vi är stolta över att sjösätta Energy Vaults unika teknik för att hjälpa till med att lösa detta problem, säger Robert Piconi, Energy Vaults vd och grundare, i ett pressmeddelande.

Energy Vaults två första kunder på energilagringslösningen är det mexikanska byggmaterialföretaget CEMEX – och jättekoncernen Tata Group. Den senare är Indiens största konglomerat med verksamhet i 40 länder och en omsättning på 103,5 miljarder dollar. Det mest kända dotterbolaget är kanske Tata Motors – med bilmärken som Jaguar, Land Rover och Tata i sin portfölj. Tillgångar i sol och vindkraft står för 22 procent av moderbolagets totala portfölj, Tata Power är en av de ledande bolagen inom ren elproduktion, och det är de som nu investerar i Energy Vault. Tornen ska vara igång och falla under 2019.

Systemspecifikationerna och egenskaper

35 MWh nominell energikapacitet och en topp kraft på 4 MW

Millisekundens gensvar med 100 procent full effekt uppnådd på 2,9 sekunder

Effektivitet på cirka 90 procent, noll lagrings nedbrytning över tiden och ingen energiförlust

Lagringslösningen kommer att operera till mindre än 50% av kostnaden per / kWh jämfört med konkurrenters lagringslösningar

Miljöhållbarhet för material genom produktens livstid - vikter specialtillverkad av skräp, material som annars skulle hamna på soptippen.

Charlie Hedstad

Mer om: Energi Betong

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt