Tog solcellsrekord från Sverige

2014-09-23 15:49  

Forskare i Stuttgart har återtagit verkningsgradsrekordet för tunnfilmssolceller från Sverige.

Kampen mellan bästa verkningsgraden för tunnfilmssolceller, s k CIGS (copper indium gallium diselenide) har stått mellan svenska forskare och tyska vid centrum för solenergi och väte ZSW i Stuttgart.

I juni hamnade rekordet i Sverige, men har nu återtagits av tyskarna, som lyckats med en verkningsgrad på 21,7 procent, 0,7 procentenheter bättre än det svenska rekordet.

Rekordcellen är endast 0,5 cm2 stor, vilket är den storlek som brukar mätas i laboratorium. Över 40 sådana celler tillverkades som alla nådde över 21-procent verkningsgrad. Försöken övervakades av representanter för Fraunhoferinstitutet för solenergisystem ISE.

Forskarna anser att det lovar gott för att få tekniken till massproduktion.

- Det kommer att ta några år innan det blir möjligt med verkningsgrader kring 17 - 19 procent för sådana kommersiella solceller, säger forskningsledaren Michael Powalla.

Tunnfilmssolceller som säljs idag har en verkningsgrad upp mot 15 procent.

Med allt högre verkningsgrad blir tunnfilmssolceller allt mer intressanta och man hoppas kunna sänka tillverkningskostnaderna. Det tunna aktiva skiktet, som mäts i mikrometer, minskar på materialåtgången vid tillverkningen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt