Tjeckien fasar ut kol – satsar på kärnkraft

2022-01-07 15:58  
Kärnkraftverket i Dukovany har fyra reaktorer. Foto: Jiří Sedláček

Tjeckien ska sluta helt med kolkraft år 2033, aviserar landets nya regering. I dess första avsiktsförklaring lyfts i stället en kärnkraftssatsning fram.

I dagsläget står kolkraftverk för nästan hälften av Tjeckiens elförsörjning. Två kärnkraftverk med totalt sex reaktorer står för ungefär en tredjedel och detta är tänkt att utökas med nya reaktorer.

”Vi kommer att skapa villkor för energiomvandlingen och utvecklingen i kolregioner för att göra det möjligt att fasa ut kolen till år 2033”, meddelar högerregeringen, som tillträdde i november och leds av premiärminister Petr Fiala.

Läs mer: Energiplanen: Så ska kolet bort från Polen

Tjeckiens tidigare regering hade inte bestämt någon slutpunkt för kolkraften, men diskuterade att sätta en sådan till år 2038, vilket kritiker ansåg skulle vara alldeles för sent. Den nya regeringens mål får också kritik för att vara för långt fram i tiden.

Läs mer: Ungern stänger sitt sista kolkraftverk redan 2025 

Tjeckien står på den sida inom EU som vill att kärnkraft ska listas som ett hållbart energialternativ i den så kallade taxonomin.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt