Ungern stänger sitt sista kolkraftverk redan 2025 

2021-03-05 11:03  
Kolkraftverket Matra i Ungern ska stänga redan 2025. Foto: Zsolt Szigetvary/MTI via AP

Tidigare var målet att stänga landets sista kolkraftverk 2030. Men nu påskyndar Ungern avvecklingen. 

Under ett klimatmöte i New York 2019 meddelade Ungerns president János Áder att landet skulle lämna kolet till 2030. Nu tidigarelägger landet sina planer. 

Till 2030 vill Ungern att 90 procent av all el som genereras ska vara koldioxidneutral. Som ett led i detta har man därför bestämt att landets sista kolkraftverk Matra ska stänga fem år tidigare, alltså redan 2025, berättar Euractiv

För att klara omställningen ska landet bland annat utöka användningen av solenergi, till 6 gigawatt. Men landet ska också bygga en anläggning för naturgas, på samma plats där kolkraftverket Matra ligger. Kritiker menar att detta kan göra att Ungern binder sig till att fortsätta släppa ut koldioixid i åratal framåt. 

Läs mer: Energiplanen: Så ska kolet bort från Polen

Sju europeiska länder har nu meddelat att de ska lämna kolet helt senast 2025: Ungern, Frankrike, Portugal, Slovakien, Storbritannien, Irland och Italien. 

Polen, som har en relativt lång historia av kolberoende, har också planer på att avveckla kolkraften. Men landets officiella tidplan för detta ligger längre bort. Polen har lovat att stänga alla kolgruvor till 2049. 

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt