Tekniken kommer från fastighetsautomation

2013-04-05 08:00  

Mycket av tekniken i det aktiva huset har hämtats från system för fastighetsautomation. Nu anpassas den för privatbostäder.

Grundtekniken i elcentralen och kommunikationen med eluttag och strömbytare i det aktiva huset i Norra Djurgårdsstaden är inte ny. Samma teknik och standard – KNX – används redan i system för fastighetsautomation. Ett köpcentrum eller kontorshus kan spara stora pengar på att styra belysning, ventilation och markiser automatiskt.

– Vi uppfinner inte hjulet på nytt, men när tekniken nu flyttar in i flerbostadshus måste vi också jobba med hur informationen presenteras för de boende, säger Ralf Späth, affärs­utvecklare på ABB.

I projektet deltar forskare från Interaktiva institutet som bland annat utvecklar appar som ska göra det enkelt att förprogrammera allt från en stark städbelysning till middagsmys.

Nytt är också kopplingen till elpris och koldioxidutsläpp. Informationen skickas till elcentralen av elbolaget Fortum som också är en av deltagarna.

– Vi kommer bland annat att testa olika tariffer för att se vad kunderna triggar på, säger Marie Fossum, chef för nya affärer på Fortum.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt