Energi

Teknikattachén i Tokyo: ”Alla är fortfarande i chock”

Anders Karlsson, teknisk attaché i Tokyo följer noga händelseutvecklingen. Ny Teknik når honom i hemmet sent på måndagskvällen lokal tid.

Publicerad

Hur bevakar du det som händer kring kärnkraftverken?
Nu på kvällen följer jag nyheterna på tv och sitter samtidigt uppkopplad. Under dagtid går jag på möten som bland annat ordnas av myndigheterna. EU har satt upp en bevakningsfunktion och jag samarbetar med tekniska attacheér från flera länder för att följa utvecklingen.


Just nu följer jag noga vad som händer med reaktor 2 i Fukushima.


Hur är stämningen i Tokyo?


Man följer nyheterna hela tiden. Lika allvarligt som det som händer kring kärnkraften är konsekvenserna av tsunamin. Och det rapporteras intensivt om räddningsaktionerna.


Det har i dag talats om elransonering, har du tillgång till el?


Vi har ännu inte haft någon ransonering men det tals nu om att tillfälligt stänga av elen under tre timmar i olika områden. Detta kommer att fortsätta fram till april.


Vad händer sedan?


Det kan jag inte svara på men ett sätt är att använda mer gas, olja och naturgas.


Hur påverkas den japanska kärnkraftindustrin?


Det är för tidigt att svara på. Alla här är fortfarande i chock, men jag kan inte tro annat än att det blir en kraftig debatt och att kärnkraften kommer att få en allvarlig törn.


Hur beroende är Japan av kärnkraft?


Procentuellt sett mindre än Sverige. Drygt 40 procent av den genererade elen i Sverige kommer från kärnkraft. I Japan är andelen 24 procent.


Förs det någon diskussion om bristande säkerhet vid kärnkraftverken?


Det som framförallt tas upp nu i medierna är att de drabbade kärnkraftverken inte har haft tillräckligt tsunamiskydd. Säkerhetsarbetet har fokuserat på att kraftverken ska stå emot en jordbävning.


Hur mycket satsar Japan på förnybar energi?


Procentuellt så kommer inte så mycket från förnybara energikällor, omkring 6 procent, man Japan satsar stort på bland annat solenergi och smarta elnät där man ligger långt framme.


Var befann du dig när jordbävningen inträffade?


Jag satt på ett möte på femte våningen på ett av ministerierna. Vi märkte hur det började skaka och vi ställde oss i korridoren för att vänta ut det. Japanerna är uppvuxna med det här och vet precis vad de ska göra men det pågick väldigt länge. Jag att jag var tvungen att ta mig tillbaka till ambassaden för att se vad som hänt och att alla kommit ut.


Sedan förstod jag omfattningen av katastrofen som är bortom all förståelse. Det är en väldigt stor tragedi.


Hur går det att jobba?


Ambassaden har haft krisjour dygnet runt, och jag har nog jobbat med bevakning och rapportering 20 timmar om dygnet de senaste dagarna.


Egentligen skulle jag också rest hem till Sverige för att bland annat vara moderator på ett seminarium med titeln "Har kärnkraften någon framtid?". Nu blir det nog lite ändringar i programmet och jag kommer att medverka via videolänk.

Fotnot Anders Karlsson är sedan snart fyra år teknisk attaché och chef för svenska ambassadens kontor för vetenskap och innovation i Tokyo. Han har bland annat skrivit en rapport om energisituationen i Japan.