Sveriges utsläpp fortsätter minska

2015-11-25 14:59  
Foto: T

De svenska utsläppen av växthusgaser fortsätter att minska, enligt Naturvårdsverket. År 2014 var utsläppen 54,4 miljoner ton – en minskning med tre procent jämfört med 2013.

Det innebär att utsläppen nu är 24 procent lägre än 1990 som är det officiella referensåret.

Siffrorna visar att de flesta samhällssektorer har bidragit till minskningen. Framför allt gäller detta uppvärmningen av bostäder och lokaler, en effekt av att oljeeldade värmepannor har ersatts med el och fjärrvärme. Industrins utsläpp har också gått ner påtagligt.

– Sverige har varit framgångsrikt i arbetet med att få ner utsläppen, säger Oskar Larsson, chef för enheten för luft och klimat på verket.

Samtidigt påpekas att utsläppen blir betydligt större om svenskarnas konsumtion av importerade varor skulle räknas in i statistiken. Då tas utsläppen från produktionen av importvarorna med i kalkylen.

Detta är dock ett sätt att räkna som flera forskare kritiserat eftersom Sverige inte råder över hur varorna producerats, och följaktligen inte har kunnat påverka utsläppen från produktionen.

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Växthusgaser

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt